Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Водачите на товарни автомобили – под карантина за 14 дни или до ново отпътуване

31 март 2020 13:30,
Излъчване: Област Сливен преди 4 години, брой четения: 408

Във връзка с получените запитвания и множеството публични коментари относно лицата, влизащи в страната в условията на епидемия от КОВИД-19 и извънредно положение с въведени противоепидемични мерки, от Областния кризисен щаб съобщават следното:

 

Българските водачи на товарни автомобили при влизане в страната се поставят под 14-дневна карантина с предписание на граничния здравен контрол на посочен адрес. Карантината приключва с изтичане на предписанието или до получаване на разпореждане за отпътуване от страната за нов международен курс. При повторно навлизане в страната лицето се поставя под карантина за нов 14-дневен период или до напускане на страната, ако това се случи преди да изтече карантинния срок.

 

Чуждестранните водачи на товарни автомобили, които преминават транзитно, се придвижват под контрол и с пилотни коли на МВР и не подлежат на карантина в страната. В случай на необходимост от престой, той се осъществява на обособени от МВР паркинги за изчакване, контролът по карантината се осъществява на посоченото място от РЗИ и МВР. Тези от тях, които извършват товаро-разтоварни дейности,след приключване на дейността им незабавно напускат територията на страната, като времето им на преминаване не трябва да надхвърля 24 часа и следва да се спазват необходимите противоепидемични мерки. Те се поставят под карантина с предписание на граничния здравен контрол, като се вписва регистрационната табела на превозното средство като място на престой, а контролът се осъществява от МВР.

 

Лицата с двойно гражданство и водачите на леки автомобили не се допускат в страната при предоставяне на документ за чуждо гражданство. При представяне на документ за българско гражданство се допускат в страната и се поставят под карантина за 14 дни с предписание на граничния здравен контрол на посочен адрес.

 

„Подходът към лицата, влизащи в страната, бе уеднаквен по указания на Главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Вярвам, че указанията ще внесат яснота за превозвачите и водачите“, коментира областният управител и председател на Областния кризисен щаб Чавдар Божурски.