Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

175 години от рождението на Аргира Димитрова Жечкова

08 април 2020 09:39, Мария Павлова (РИМ Сливен)
Излъчване: Регион.Ист.Музей-Сливен преди 4 години, брой четения: 592
Аргира Жечкова

Аргира Димитрова е родена на 20 юли 1845 г. в гр. Сливен. Произхожда от виден сливенски род. Нейни роднини са Х. Михаил Х. Калудов, Михаил Колони.

 

Учи в девическото училище на Елисавета Желева / до къщата на Добри Чинтулов, а от 1853 г., когато е уредено Баби Иванкиното училище, учениците продължават образованието си в него. От м. април 1859 г. за Главен учител на всички училища в Сливен е назначен Сава Доброплодни. Той извършва промени в Девическото училище. Аргира е приета в Първи клас на Класното девическо училище. През 1861 година, когато Сава Доброплодни напуска училището, Аргира продължава обучението си като частна ученичка на Добри Чинтулов.

 

През 1865 г. училищното настоятелство я назначава като учителка в Девическото училище. Там тя работи до 1876 г., като в заниманията си с учениците използва записките на Добри Чинтулов. Всеки неделен ден урежда сказки за майките в училището и със своите съвети –нуждата от образование и отговорността на майките допринася за общественото възпитание на сливенката.

 

Енергична и неуморима, тя открива следобедни неделни курсове за неграмотни девойки. Учи ги да четат и пишат, дава им практически напътствия за живота. Курсовете и се посещават масово. Увеличава се и броят на учениците и , като през 1865 г. са 30, а през 1870 техният брой нараства на 100. Отчитайки енергичната и дейност, Училищното настоятелство увеличава заплатата й.

 

През м. октомври 1874 г. Аргира заминава с майка си за Румъния. Чрез своя братовчед Михаил Колони се запознава с братя Евлоги и Христо Георгеви, Христо Ботев и други революционни дейци. В Браила се среща с местни жители – сливенци, които обещават да дадат „каквото могат за родния си град”. И наистина през 1875 г. е изпратена сумата от 5500 австрийски жълтици или 58300 лв., предназначена за училищата в Сливен.

 

Аргира Жечкова е една от основателките на женското благотворително дружество „ Майчина длъжност” – 7 януари 1870 г. / Идеята за създаването на това дружество принадлежи на Стефан Гидиков./ Устава на дружеството изработват Михаил Икономов и Добри Чинтулов. Сливенското дружество е четвърто в страната. Първото такова е основано в гр. Лом. Пръв председател на дружеството е Куртеза Попович, а деловодител – Аргира Жечкова.

 

През 1876 г. Аргира отново заминава за Браила, за да събере средства за подпомагане с облекло и пари завърналите се революционери от Сърбия.

 

След Освобождението тя учителства в трикласното женско училище до 1883 г. В периода 1883-1886 г. е главна учителка в Бургас От 1887 г. се завръща в Сливен и работи като учителка. Същата година се оженва за видния сливенски търговец Захария Жечков и напуска работа, но продължава да се интересува от училищното дело.

 

От 1908 до 1922 г.Аргира Жечкова е председателка на благотворителното дружество „ Подслон”. Дарява му 2000 златни лева. Председателка е и на Комитета за безплатни ученически трапезарии, на които дарява 1000 златни лева. Член е на благотворителното дружество „ Майчина длъжност” от неговото основаване.

 

През м август 1906 г. любознателната Аргира посещава: Буда Пеща, Виена, Прага, Дрезден, Берлин, Париж и други градове в Европа.

 

По инициатива на дружество „ Майчина длъжност” на 23 юни 1935 г. в Сливен се чества 90 г от рождението и 70 г. от учителската и обществена дейност на Аргира Жечкова.

 

Тя е наградена от Цар Борис Трети с дамски кръст втора степен на Народен орден за гражданска заслуга – 18 юли 1935 г. След общоградското честване на юбилярката, тя благодари чрез в. „ Изток” на „ скъпите си съграждани, на Цар Борис Трети за високото отличие, на Министерството на народното просвещение, на кмета за поздравленията и подаръка от името на общината, на запасните офицери и подофицери, на просветното и инвалидното дружество, на читалище „ Зора”, на учителите от гимназиите, прогимназиите и основните училища, на червения кръст, приюта за сираци, на ученичките от Стопанското училище и Девическата гимназия”.

 

Аргира Жечкова умира на 3 ноември 1941 г. На поклонението , с признателност и уважение държат прощални слова : митрополит Евлогий, Стела Русчева ,кметът Георги Арнаудов, Захари Измирев, Атанас Николов.