» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

175 години от рождението на Аргира Димитрова Жечкова

08 April 2020 09:39, Mariya Pavlova
Emission of: Reg.Hist.Museum-Sliven 4 years ago, number of readings: 599
Аргира Жечкова

Аргира Димитрова е родена на 20 юли 1845 г. в гр. Сливен. Произхожда от виден сливенски род. Нейни роднини са Х. Михаил Х. Калудов, Михаил Колони.

 

Учи в девическото училище на Елисавета Желева / до къщата на Добри Чинтулов, а от 1853 г., когато е уредено Баби Иванкиното училище, учениците продължават образованието си в него. От м. април 1859 г. за Главен учител на всички училища в Сливен е назначен Сава Доброплодни. Той извършва промени в Девическото училище. Аргира е приета в Първи клас на Класното девическо училище. През 1861 година, когато Сава Доброплодни напуска училището, Аргира продължава обучението си като частна ученичка на Добри Чинтулов.

 

През 1865 г. училищното настоятелство я назначава като учителка в Девическото училище. Там тя работи до 1876 г., като в заниманията си с учениците използва записките на Добри Чинтулов. Всеки неделен ден урежда сказки за майките в училището и със своите съвети –нуждата от образование и отговорността на майките допринася за общественото възпитание на сливенката.

 

Енергична и неуморима, тя открива следобедни неделни курсове за неграмотни девойки. Учи ги да четат и пишат, дава им практически напътствия за живота. Курсовете и се посещават масово. Увеличава се и броят на учениците и , като през 1865 г. са 30, а през 1870 техният брой нараства на 100. Отчитайки енергичната и дейност, Училищното настоятелство увеличава заплатата й.

 

През м. октомври 1874 г. Аргира заминава с майка си за Румъния. Чрез своя братовчед Михаил Колони се запознава с братя Евлоги и Христо Георгеви, Христо Ботев и други революционни дейци. В Браила се среща с местни жители – сливенци, които обещават да дадат „каквото могат за родния си град”. И наистина през 1875 г. е изпратена сумата от 5500 австрийски жълтици или 58300 лв., предназначена за училищата в Сливен.

 

Аргира Жечкова е една от основателките на женското благотворително дружество „ Майчина длъжност” – 7 януари 1870 г. / Идеята за създаването на това дружество принадлежи на Стефан Гидиков./ Устава на дружеството изработват Михаил Икономов и Добри Чинтулов. Сливенското дружество е четвърто в страната. Първото такова е основано в гр. Лом. Пръв председател на дружеството е Куртеза Попович, а деловодител – Аргира Жечкова.

 

През 1876 г. Аргира отново заминава за Браила, за да събере средства за подпомагане с облекло и пари завърналите се революционери от Сърбия.

 

След Освобождението тя учителства в трикласното женско училище до 1883 г. В периода 1883-1886 г. е главна учителка в Бургас От 1887 г. се завръща в Сливен и работи като учителка. Същата година се оженва за видния сливенски търговец Захария Жечков и напуска работа, но продължава да се интересува от училищното дело.

 

От 1908 до 1922 г.Аргира Жечкова е председателка на благотворителното дружество „ Подслон”. Дарява му 2000 златни лева. Председателка е и на Комитета за безплатни ученически трапезарии, на които дарява 1000 златни лева. Член е на благотворителното дружество „ Майчина длъжност” от неговото основаване.

 

През м август 1906 г. любознателната Аргира посещава: Буда Пеща, Виена, Прага, Дрезден, Берлин, Париж и други градове в Европа.

 

По инициатива на дружество „ Майчина длъжност” на 23 юни 1935 г. в Сливен се чества 90 г от рождението и 70 г. от учителската и обществена дейност на Аргира Жечкова.

 

Тя е наградена от Цар Борис Трети с дамски кръст втора степен на Народен орден за гражданска заслуга – 18 юли 1935 г. След общоградското честване на юбилярката, тя благодари чрез в. „ Изток” на „ скъпите си съграждани, на Цар Борис Трети за високото отличие, на Министерството на народното просвещение, на кмета за поздравленията и подаръка от името на общината, на запасните офицери и подофицери, на просветното и инвалидното дружество, на читалище „ Зора”, на учителите от гимназиите, прогимназиите и основните училища, на червения кръст, приюта за сираци, на ученичките от Стопанското училище и Девическата гимназия”.

 

Аргира Жечкова умира на 3 ноември 1941 г. На поклонението , с признателност и уважение държат прощални слова : митрополит Евлогий, Стела Русчева ,кметът Георги Арнаудов, Захари Измирев, Атанас Николов.