Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

150 години от рождението на Щилияна Андреева Панова /по баща Шишкова/

10 април 2020 10:00, Мария Павлова (РИМ Сливен)
Излъчване: Регион.Ист.Музей-Сливен преди 4 години, брой четения: 478
Щилияна Панова

Щилияна Панова е родена на 20 октомври 1870 г. в заможното сливенско семейството на Андрей Шишков. Тя има сестра – Мара, родена през 1872 г. и брат Георги, роден на 27 октомври 1876 г. Бащата умира рано, оставяйки богато наследство. Сестрите завършват Роберт колеж в Цариград, а брат им – медицина в Бордо, Франция.

 

На 5 май 1886 г. княз Александър Батенберг посещава Сливен. В негова чест е организирана вечеринка. Женското дружество „ Майчина длъжност”, основано през 1870 г., му поднася венец, а князът благодари за помощта, оказана от дружеството за Червения кръст по време на Сръбско-българската война. Най-красивата девойка на вечеринката е Щилияна Панова, облечена в синя копринена рокля, донесена от Париж. Князът танцува с нея, а присъстващите запомнили тази вечер и дълго време разказвали за нея.

 

Наскоро след това, Щилияна се омъжва за Димитър поп Николов Панов, роден на 26 ноември 1857 г., завършил Цариградския лицей Галата сарай. Работи като ковчежник при военните.

 

Дните на щастливата и младост минават бързо. Съдбата и нанася тежки удари. Съпругът и умира на 14 декември 1891 г. на 34 годишна възраст. Единственият и син Никола умира от холера на 29 юни 1913 г. – по време на Балканската война. До края на живота си , тя не сваля траура. Лишена от свое семейство, става майка на всички сираци, бедни и онеправдани.

 

Началото на нейната благотворителна дейност датира от вечеринките на 7 януари 1889 г., посветени на бедните ученици в Мъжката гимназия. Помощите събират госпожите Попович, Панова, Божилова, Икономова, Богданова. Събрани са значителни суми. Успешно проведените благотворителни акции дават насока на целия по-нататъчен живот на Щилияна Панова. Неоспорима е нейната най-голяма заслуга за построяването на Пансиона за сираци от войните „ Майчина длъжност”. Даренията за създаването и поддръжката му са от семейството на нейния брат Георги Шишков, фабриканти и търговци, сливенски граждани. В пансиона се създават условия за живот, по добри от домашните, както за сираците, така и за деца с родители. Оборудвани са занималня,, спални, трапезария, баня и лекарски кабинет. Има шивашка и обущарска работилници, както за нуждите на децата, така и за тяхното обучение на занаят. В пансиона се преподава музика, сформиран е хор и театрална трупа.

 

Под председателството на Щилияна Панова, женското дружество се грижи пет години за руски бежанци.

 

На 6 септември 1937 г. Цар Борис удостоява Щилияна Панова с почетен знак „За насърчаване към човеколюбие – трета степен. По това време дружеството ръководи ясли, дневен детски дом, сиропиталище и девическо занаятчийско училище. Работнически деца са настанени в безплатни домове, създадени и ръководени от Щилияна Панова.

 

Тя е председателка на „ Майчина длъжност” цели 20 години.

 

На 28 май 1939 г. признателните сливенски граждани организират юбилей по случай 50 години обществена дейност на Щилияна Панова. По това време председател на дружеството „ Майчина длъжност” е Стела Русчева, а Панова е почетен председател. Получава множество приветствени адреси, писма, телеграми.

 

Щилияна Панова изживява своите старини, обградена от грижите на своите племеници Николина д-р Шишкова и Леополд д-р Шишов в собственото си жилище на ул. „ Петко Славейков” № 9

 

Умира на 23 януари 1958 г. на 88 годишна възраст.

Съвременната сливенска общественост я номинира посмъртно като една от най- известните личности на ХХ век.

 

Източник снимка: slivensega.wordpress.com