» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Премиерът посети „Аглика“ – Твърдица, където се произвеждат защитни облекла

12 April 2020 13:47,
Emission of: District Sliven 4 years ago, number of readings: 697
Управителят П.Петков показа на премиера Б.Борисов производството на "Аглика".

Министър-председателят Бойко Борисов посети на 12 април текстилното предприятие „Аглика трейд“ в Твърдица. „Нека българите да видят как в тези условия има предприятия, които се справят героически в подкрепа на хората на първа линия. Ако искаме да запазим и ние първата линия, ще си останем вкъщи. Докторите заслужават не само да им ръкопляскаме, но и да ги пощадим. Изпуснем ли тази болест и този пик, ще има претоварване и ще дойдат хладилните камиони“, каза премиерът, цитиран от пресцентъра на МС. Заради епидемията „Аглика“ реорганизира дейността си и в момента произвежда защитни облекла за многократна употреба. По време на визитата си Борисов бе придружен от земеделския министър Десислава Танева, както и от директора на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ и ръководител на националния логистично-координационен център гл.комисар Николай Николов. Управителят на фабриката Петко Петков показа на гостите производствената база.

 

Фирмата в Твърдица произвежда по над 10 000 метра плат дневно и по 3000 защитни облекла, като капацитетът може да бъде разширен значително. С помощта на правителството са осигурени висококачествени материали за изработката, така че лекарите, носейки облеклата, да бъдат спокойни за защитата си. Предприятието, дало работа на 2500 шивачки, разработва също маски с висока защита, като след процеса на акредитация, могат да бъдат произвеждани милиони бройки.

Облеклата са доставени на лекарите, част от тях вече се подменят с нови. Към тях има голям интерес и от чужбина, но на първо място трябва да бъдат обезпечени българските лекари и работещите на първа линия, както и да се гарантира резерв за страната ни.

Снимки: правителствена пресслужба

Photos

Момент от посещението - 2Момент от посещението - 3Гл.комисар Николов лично демонстрира предпазните облекла.