Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Първите великденски картички в България

23 април 2020 13:42, Мария Павлова (РИМ Сливен)
Излъчване: Регион.Ист.Музей-Сливен преди 4 години, брой четения: 715
великден 1

Първата българска великденска картичка се появява през 1899 г. и е по-скоро честитка с великденски сюжет. Тя изобразява Христовото Въскресение в серия от картини. Текстът на лицето на картичка¬та е „Христос Воскресе!”. Неин създател е Х. М. Христов, тиражирана е от издателството на Братя Лесичкови, а е отпечатана в Самоков.

В началото на XX век в България е нямало производство на поздравителните картички и книжари ги поръчват от чужбина, като първоначално се предпочитат най-вече немските картички /по оригиналните немските картички се изписвало поздравлението "Frohliche Ostern!" (Щастлива Пасха!)/. Върху поръчените се нанася надпис „Христос Воскресе“ с гумен печат на български или се поръчват картички с празно място, където се нанасят поздравителни надписи.

Български художници и много книжари правят ментета на чужди картички. Тези така наречени „побългарени картички“ – с допълнените надписи на български, масово са били изкупувани от руски колекционери, които ги представят като руски тиражи.

През 1906 година поздравителният текст върху картичките се е пишел отпред, а отзад се е написвало само името на получателя. След 1906 година картичката се разделя на две – отпред вече не се пише нищо. На лявата част на гърба се пише поздравлението, а в дясната страна е адресът и марката.

Истинският разцвет на оригиналната българска великденска картичка настъпва през 30-те и 40-те години на миналия век, когато се появяват добри илюстратори на детски книжки и се създават авторските картички, които успяват да изместят чуждите и побългарените картички.

Символите в българските великденски картички се различават от тези върху западните. По западните картички били изобразявани великденския заек, агнето, яйцето, пиленца и възкресението на Христос. В българските картички вместо заек и възкресението на Христос са вмъкнати фолклорни моменти. Сред най-често изобразяваните български народни обичаи е отиването при кумовете за празника: младоженецът и младоженката, които на Великден вземат бъклицата с виното, обредния хляб и отиват при кумата и кума на гости. Любим елемент във великденската честитка са пролетните цветя и напъпилите върбови клонки, които са символ на възраждащия се живот.

Общото между западните и българските картичики е, че всички изобразени хора традиционно са обле¬чени в хубави и нови дрехи. Няма картичка, на която те да са в дрипи или със закърпени дрешки. Новите дрехи са символ на възраждането на живота през пролетта и на Възкресението.

 

Изготвил: Мария Николова – уредник в Регионален исторически музей – гр. Сливен

 

Източници: интернет статии

Величков, Петър. Великденски и пролетни картички от Трето българско царство, С., 2008 г.

Снимки

великден 2великден 3великден 4великден 5великден 6великден 7великден 8великден