Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

137 години от отпечатването на вестник "Будилник"

01 май 2020 09:20, Мария Павлова (РИМ Сливен)
Излъчване: Регион.Ист.Музей-Сливен преди 4 години, брой четения: 737
newspaper 1

На 1 май 1873 г. Христо Ботев започва издаването на втория си самостоятелен сатиричен вестник „Будилник“. Карикатурите в него са идейно и текстово внушени от Ботев. Те са дело на полския художник Хенрик Дембицки. Той се запознава с Христо Ботев през 1867-1868 г. в гр. Браила, където работи като гимназиален учител по рисуване и краснопис, а Ботев е словослагател при Димитър Паничков – собственик на печатницата на вeстник "Дунавска зора". Дембицки е автор на множество политически карикатури и на литографии със сюжети от румънската и от българската история. Сред най-известните му литографии са: "Второто сражение на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа в Карапановата кория на 8 юли 1868 г.", „Симеон Велики влиза в Цариград през 924 г.", „Първия български патриарх Антим I в обикновено и тържествено облекло", „Сладко е да умре човек за Отечеството си", „Самоубийството на Ангел Кънчев на кея в Русчук", „Турска амнистия в България". Дембицки сътрудничи на Христо Ботев и при илюстрирането на вестник „Тъпан”. По време на Руско-турската война (1877 – 1878) той е военен кореспондент – художник. Публикува множество рисунки със сюжети от войната.

По време на издаването на вестника Ботев живее в стая на тавана на печатницата на Любен Каравелов в Букурещ заедно с Киро Тулешков /революционер и журналист/. В писмо до Тулешков Христо Ботев дава сведения за тежкото положение, в което изпада през 1868 г. и дава знаменитото описание на Васил Левски:

"… Пиша ти приятелю, че аз останах тука [в Букурещ] с намерение да стана учител на българското училище, но силно се излъгах. Достигнах до такова жалостно положение, което не можа ти описа. Живея съвършено бедно; дрипите, които имам, се съдраха и мен ме е срам да изляза дене по улиците. Живея на самия край в Букурещ в една вятърничева воденица – заедно с моя съотечественик Васил Дякона.

За препитанието ни не питай, защото едвам на два и три деня намираме хляб да си утоложим гладът… Тия дни мисля да държа сказка в читалището "Братска любов", но как ще се явя – не зная! При сичкото това критическо положение аз пак си не губя дързостта и си не изменявам честното слово…

Приятелят ми Левски, с когото живеем, е нечут характер! Когато ние се намираме в най-критическо положение, то той и тогава си е такъв весел, както и когато се намираме в най-добро положение. Студ, дърво и камък се пука, гладни от два или три деня, а той пее и сè весел! Вечер – дордето ще легнем – той пее; сутрин, щом си отвори очите, пак пее. Колкото и да се намираш в отчаяност, той ще те развесели и ще те накара да забравиш сичките тъги и страдания. Приятно е човеку да живее с подобни личности …"

 

Във вестник „Будилник“ Ботев публикува някои от известните си фейлетони, като „O, tempora! O, mores!“ и „Това ви чака!“, както и стихотворенията „Защо не съм...?“ „Гергьовден“ и „Патриот“.

 

ПАТРИОТ

 

Патриот е - душа дава

за наука, за свобода;

но не свойта душа, братя,

а душата на народа!

И секиму добро струва,

само, знайте, за парата,

като човек - що да прави?

продава си и душата.

 

И е добър християнин:

не пропуща литургия;

но и в черква за туй ходи,

че черквата й търговия!

И секиму добро струва,

само, знайте, за парата,

като човек - що да прави?

залага си и жената.

 

И е човек с добро сърце:

не оставя сиромаси;

но не той вас, братя, храни,

а вий него със трудът си!

И секиму добро струва,

само, знайте, за парата,

като човек - що да прави?

изяда си и месата.

 

След излизането на бр. З на вестник „Будилник“ на 20 май 1873 г. Христо Ботев спира отпечатването му поради липса на средства.

 

Изготвил: Мария Николова, РИМ – гр. Сливен

 

Източници: /Текст/

Жечев, Николай. Хр. Ботев, Събрани съчинения, т. 3, изд. Български писател, С., 1976 г.

В-к Будилник, Хр. Ботев, 1-3 бр., 1873 г.

Дафинов, Здравко. Безсмъртен и гениален. Автентичният Христо Ботев. София, Изток-Запад, 2007

Генов Цонко, Освободителната война 1877 – 1878, изд. „Наука и изкуство“, София, 1978

/снимки/

от интернет статии

Карикатура - Христо Ботевъ. Статии по политически и обществени въпроси

Снимки

newspaper 2newspaper 3newspaper 4