Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният кризисен щаб проведе извънредно заседание

04 май 2020 14:11,
Излъчване: Област Сливен преди 3 години, брой четения: 569

Мерките, които ще бъдат предприети във връзка с усложнената обстановка с разпространението на Ковид-19 и инфектирания медицински персонал в Сливен, бяха обсъдени от кризисния щаб на 4 май, на извънредно заседание под председателството на областния управител Чавдар Божурски.

 

От 30 април е преустановен приемът в инфекциозното отделение на областната МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ заради установяването на седем инфектирани лица от медицинския персонал, сред които и двама лекари. Всички са работили на първа линия със заразени пациенти. Продължава лечението на 14-те пациенти в отделението, както и на две контактни лица. Новите случаи се насочват към Военната болница. Ръководството на болницата заедно с началника на отделението д-р Милена Ченкова и здравните власти са направили график за последващо възобновяване дейността на отделението в пълен капацитет. На 13 май ще бъде извършена цялостна дезинфекция. На 14 и 15 май отново ще бъдат проведени контролни изследвания на целия персонал и при установяване на отрицателни резултати се очаква на 18 май да започне отново приемът на пациенти. В отделението са командировани двама лекари – специалист по фтизиатрия и доброволец-специализант по пулмология, както и четири медицински сестри. През следващите дни всички отново ще преминтат обучение за спазването на специфичните мерки за безопасност при работата в условията на Ковид-19. Работата в отделението ще се извършва на екипен принцип, което ще минимализира риска от заразяване на персонала.

 

МБАЛ-Сливен към Военно-медицинска академия е в готовност да осъщствява лечение на нови, инфектирани пациенти през този период. Лечебното заведение разполага с 20 легла, лекари-инфекционисти и обучен персонал. Разкрити са още 10 легла за Ковид-19 в частните МБАЛ „Х. Димитър“ и 5 – в МБАЛ „Царица Йоанна“, където също ще се осъществява прием при нужда. Епидемиолозите на РЗИ са провели обучения с медицинския персонал в тях.

 

Центърът за спешна помощ, областната и военната болница в Сливен, които са на първа линия, са снабдени от началото на епидемията с необходимите лични предпазни средства за медицинския персонал и с дезинфектанти.

 

Заседанието започна с почит към паметта на д-р Илияна Иванова от инфекциозното отделение в областната болница, която като лекар на първа линия изгуби битката с коронавируса. Бяха изказани съболезнования към близките и колегите й. По информация от здравните власти, предполага се, че д-р Иванова е била инфектирана от придружителка на пациент, която е била с наложена домашна карантина. Членовете на семейството на загиналата лекарка са с положителни проби и са на лечение. Състоянието им е добро. На заседанието бе подчертано, че гражданите стриктно трябва да спазват противоепидемичните мерки и в новите условия на облекчен режим за придвижване, възможности за разходка и спорт, тъй като социалната дистанция, носенето на лични предпазни средства при определени условия и др. са доказали ефекта си за ограничаване на разпространението на заразата.