Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Първите пощенски марки в България

05 май 2020 10:23, Мария Павлова (РИМ Сливен)
Излъчване: Регион.Ист.Музей-Сливен преди 4 години, брой четения: 613
marka 1

Първите пощенски марки в България са известни с името „сантими”. Названието им произхожда от марковите номинали /5, 10, 25 и 50 сантима и 1 франк/. От всички стойности се срещат с по-тъмни или по-светли нюанси, както и отпечатани на тънка хартия. Те са еднакви по размер и изображение. На тях е изобразен гордо изправен лъв с корона, символизиращ храбростта и борбите на българския народ за освобождение. Лъвът е обграден от двойна елипса, в горната част на която е изписано „българска поща”, а в долната – стойността.

Марките са отпечатани в Държавната руска печатница в Санкт Петербург по молба на руския княз Владимир Черкаски - строителят на Нова България, който е изградил гражданската администрация в освободените български земи. Непосредствено след Освобождението България няма собствена парична единица. В съотвествие с изискванията на Всемирния пощенски съюз номиналните стойности на първите български пощенски марки са в парична единица – златен франк, като 1 франк = 100 сантима. Марките са пуснати в употреба на 1 май 1879 г. Със закон от 4 юни 1880 г. е въведена българската парична единица 1 лев = 100 стотинки. До въвеждането на новите парични знаци пощите използват разчета 1 франк = 1 лев. Първата българска марка в левове и стотинки е била отпечатана едва през 1881 г. отново в Санкт Петербург.

Първите пощенски марки в света са наречени „черно пени”. Те влизат в обръщение на 6 май 1840 г. в Англия по идея на Роуланд Хил. С въвеждането на пощенската марка таксата за изпращането на писма се поема от изпращача. На марките върху черен фон е изобразен ликът на 19-годишната кралица Виктория. „Черното пени” се появява като книжен знак, с който се обозначава платената такса от едно пени за доставка на едно писмо. Графичният дизайн на марката е създаден от Джеймс Чалмърс – книжар и печатар от шотландския град Дънди. „Черното пени” е използвана около 10 месеца, след което излиза от употреба. Оказва се, че печатът върху черния фон не е достатъчно отчетлив и лесно може да се премахне, което прави възможно използването на марката повторно. Взема се решение марката да бъде в червен цвят. Така през 1841 г. се появява „Червеното пени”.

Ще завършва с любопитен факт за най-скъпата българска пощенска марка е „Обърнатата конница”, която е оценена на 25 000 евро. В България има само 5 екземпляра от нея, а по света са общо 30. Марката е отпечатана през 1911 г. в Полиграфическия институт за ценни книжа в италианската столица Рим. Нейни автори са художниците Антон Митов и Г. Евстатиев. На марката е отпечатана картината на Ярослав Вешин, изобразяваща цар Фердинанд и синовете му княз Борис и принц Кирил на коне по време на военни маневри. Фигурите от сюжета са отпечатани с главата надолу. „Дефектните” марки са с номинал 50 стотинки и са продавани в Пловдив през 1913 г.

 

Изготвил: Мария Николова, РИМ – гр.Сливен

 

Източници:

Каталог на българските пощенските марки

Пчелински, Цвети. Извори за историята на пощите и телекомуникациите по българските земи, С., 2014 г.

Списание”Българска наука”, брой 40, септември 2011 г.

Статии, поместени в електронни вестници

Макай, д-р Джеймс. Как да колекционираме пощенски марки, изд. Труд, 2009 г.

Снимки

marka 2marka 3