» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Среща на ръководството на областна администрация с представители на фирма "Уинд енерджи 2007" България

10 November 2010 13:40,
Emission of: District Sliven 13 years ago, number of readings: 1097
снимка

На 10 ноември /сряда/ от 10 часа в залата на Областна администрация – Сливен се състоя среща на ръководството на областна администрация с представители на фирма "Уинд енерджи 2007" България.

Представителите на японската фирма "Уинд енерджи 2007" представиха днес своите инвестиционни намерения за изграждане на парк от ветрогенератори в околностите на сливенското село Бяла.

Г-н Йоши Митцухаши директор на проекта и инж. Йокитаки Наяши запознаха областния управител с етапите, през които минава и предстои да мине процесът на реализация на този енергиен проект.

По думите му инвеститорите в момента уточняват бройките турбини, които ще бъдат издигнати за добиване на ток от вятъра. Заложената мощност на цялото съоръжение е 100 мегавата. В планираната инвестиция са включени изграждане на подстанция и подобряване на инфраструктурата в района.

По план началото на изграждане на инфраструктурата започва през пролетта на 2011. Договорът с НЕК за присъединяване и изкупуване на ел. енергия се очаква през февруари 2011. Доставката на първите турбини ще бъде в края на 2011 -начало на 2012, а самото им поставяне от пролетта на 2012 до есента на същата година.

Областният управител препоръча на инвеститорите да наемат местни инжинери, техници и строителни кадри на раота при реализирането на проекта. Областният управител г-н Марин Кавръков изтъкна, че вече в Професионалната гимназия по механотехника има специалност Техник на енергийни съоръжения и инсталации и първия випуск ще излезе едновременно с пуска на мощностите. Представителите на "Уинд енерджи 2007", заявиха, че ще бъде обявен конкурс за изпълнител на строителните работи и този подизпълнител на проекта ще набира работна ръка сред местната общност. Самите те биха могли да наемат известна бройка инженери.

Областният управител благодари на японската фирма, че е избрала да инвестира в област Сливен. Той обеща да работи за добрия бизнес климат и заяви готовност за съдействие при реализиране на този проект. За финал той посъветва г-н Йоши Митцухаши и неговите партньори да са по активни в обществения и културен живот на областта в предвид това, че са инвеститори от клас „А”.

Photos

снимка