» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Държавата гарантира финансова помощ за "Събиране на реколтата на зелено"

20 May 2020 15:40, Galya Georgieva
Emission of: UTRLVK - Sliven 3 years ago, number of readings: 2568
Държавата гарантира финансова помощ за "Събиране на реколтата на зелено"

Интервю на Мила Маринова с Ивана Мурджева

 

Започна приемът на заявления по мярка „Събиране на реколтата на зелено“, като част от мерките за подпомагане в лозаро-винарския сектор. Той стана възможен след обнародване на Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № 6 от 2018 година за условията и реда за предоставяне на финансова помощ по Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2019 – 2023 година.

Гроздопроизводителите, които желаят да се възползват от нея могат да подават заявления в Изпълнителната агенция по лозата и виното до 5 юни. След това на тези, на които е издадено удостоверение, могат да подават в Държавен Фонд „Земеделие“ заявление за предоставяне на финансово подпомагане в периода 15-19 юни 2020 година.

 

„Събиране на реколтата на зелено“ е кризисна мярка, която представлява пълното отстраняване на гроздовете, докато са все още зелени, така че добивът от заявената площ да се сведе до нула. Подпомагането по тази мярка ще компенсира българските гроздопроизводители, изпаднали в ситуация да не могат да пласират своята продукция поради ниско търсене на винено грозде за суровина. Мярката е част от пакета кризисни мерки, които Европейската комисия одобри за прилагане в държавите членки в условията на пандемията от COVID-19 и затруднените икономически процеси в глобален мащаб.

 

Първоначалният бюджет, с който мярката ще бъде отворена е 1 000 000 лева. В случай на недостиг, бюджетът ще бъде увеличен така, че да удовлетвори всички гроздопроизводители, одобрени от Държавен Фонд земеделие.

 

Министерството на земеделието, храните и горите подготвя и допълнителните кризисни мерки „Дестилация на вино в случай на криза“ и „Помощ за съхраняване на вино при кризи“ за подпомагане в лозаро-винарския сектор, които да отговорят на нуждите на засегнатите от пандемията представители на сектора и които ще се предоставят на винарски предприятия, организации на производители на вино, асоциации на двaма или повече производители и дестилерии.

 

Мярка „Събиране на реколтата на зелено“, както и другите мерки, са разрешени за прилагане в сектора през 2020 година, в резултат на отправено от България искане към ЕК за предприемане на действия по обезпечаване на най-засегнатите икономически единици. Искането беше подкрепено и от други държави-членки. Мерките ще осигурят на сектора сравнителна стабилност и жизнеспособност, въпреки необичайната кризисна ситуация, предизвикана от COVID-19.

 

В интервю, юристът на Югоизточната Тракийска Регионална Лозаро-Винарска Камара, Ивана Мурджева коментира, че тази кризисна мярка е не само в резултат от пандемията с COVID-19, а и в резултат на установени текущи затруднения по отношение на лозарството и отглеждането на винено грозде. Така например, през изминалата 2019 година, поради свръх предлагането на грозде, голяма част от продукцията на гроздопроизводителите е останала без реализация. За да не се повтаря тази ситуация, държавата е предприела мерки, в посока защита на производителите, като една от тях е "Събиране на реколтата на зелено", поясни Мурджева.

 

Цялото интервю чуйте в прикачения звуков файл:

https://bnr.bg/starazagora/post/101278943/darjavata-garantira-finansova-pomosht-za-sabirane-na-rekoltata-na-zeleno

Източник: https://bnr.bg/