» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

В ПАНОРАМАТА НА ОБРАЗОВАНИЕТО ХУМАНИТАРНАТА ГИМНАЗИЯ “ДАМЯН ДАМЯНОВ” ПРЕДСТАВЯ ДВЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ КЪМ БЪДЕЩИТЕ ОСМОКЛАСНИЦИ

22 May 2020 23:06, Diyana Kostadinova
Emission of: Humanitarian School 3 years ago, number of readings: 1560
rekl3

Тазгодишната Панорама на образованието в Сливен, както стана ясно вече, се провежда в дигиталното пространство. Профилираната хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов” представя в електронната страница на Регионалното управление на образованието (http://ruo-sliven.org/rioup/Panorama2020/Panorama2020.htm) пред седмокласниците от града и техните родители приема си за новата учебна година.

Наесен училището отново ще отвори врати за ученолюбиви млади хора и това, което най-напред желаем да предложим на бъдещите ни ученици, е паралелката с профил „Хуманитарни науки“. Тя е преди всичко най-адекватен избор за днешните седмокласници, които обичат литературата, историята и философията и които знаят, че без чужди езици бъдещата им реализация ще бъде непълноценна. Тези четири предмета са профилиращи в петгодишния курс на обучение и по тях ще се полагат държавните зрелостни изпити в края му. Новите нормативни документи в образованието обвързаха избора на профил с изборa на втори предмет за ДЗИ. Така бъдещите хуманитаристи следва да са наясно, че в края на обучението си ще избират втори държавен изпит измежду историята, философията и английския език, тъй като първият – български език и литература, си е задължителен. Считаме, че хуманитарното ни средно училище, с многото часове по тези предмети, успява да осигури най-добра и целенасочена подготовка за онези млади хора, които смятат да продължат своето образование и да получат професионална реализация в области като филологията и лингвистиката, правото, историята, журналистиката и връзките с обществеността, публичната администрация, политологията, социологията, сигурността и отбраната, в културните институти и др.

Второто ни предложение е професията Екскурзовод. В последните години туризмът бе безспорно най-проспериращ отрасъл на родната икономика и след проблемните последни месеци му предстои да възстанови предищните си позиции. Пълноценното изживяване от потребителя на туристическата услуга, за която мнозина предлагат романтичното определение „сбъдване на мечти“ е невъзможно без професионалното участие на екскурзовода. Той съпровожда и ръководи чужди туристи в страната и наши в чужбина, разкрива пред тях красотите на близките или далечни дестинации, въвежда в историческото минало, в материалната и в духовната култура на хората от посещаваните места. Той е организатор и ръководител, финансист, посредник. Хуманитарното образование му гарантира добра обща култура, креативност, самодисциплина и чувство за отговорност. Туристите ще запомнят различни страни от дейността му - емоционалните му беседи при посещения на забележителности, музеи, културни и спортни програми, перфектно уредените финансови въпроси при заплащането на предложените туристически услуги, компетентната му намеса при всеки казус, отличната му комуникация с всички потребители. Обучението по професията осигурява задълбочена подготовка и знания за културно-историческото наследство и природния потенциал на различни региони и дестинации, както и за правилата и изискванията при разработване и провеждане на различни видове екскурзоводски беседи. Ще изграждаме у учениците в петгодишния им курс в гимназията и умения за рекламиране и предлагане на пазарно ориентиран туристически продукт. Предвидено е разширено изучаване на английски език и втори чужд език по избор, екскурзоводски стажове в реални условия и обучение от професионални екскурзоводи. Много висши училища в страната и в чужбина предлагат надграждане на получените знания и умения. Струва ни се важно обаче да отбележим, че завършилите средния курс на обучение наши възпитаници ще придобият професионална квалификация „Екскурзовод” и ще имат възможност да се запишат в Националния регистър на екскурзоводите в България:(https://ntr.tourism.government.bg/…/Certificates…/guides.xsp).

Ако седмокласниците и техните родители желаят да получат по-подробна информация за живота на училищната ни общност могат да посетят нашия сайт: https://hg.sliven.net или профила ни в социалната мрежа: https://www.facebook.com/diana.tuo?epa=SEARCH_BOX

Photos

rekl1rekl2