» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

23,4 % са болните с Ковид-19 медици, продължава дезинфекцията и вземането на проби от МБАЛ „Хаджи Димитър“

09 June 2020 12:49, Rosica Nikolova
Emission of: District Sliven 3 years ago, number of readings: 483

Положителен резултат за Ковид-19 са дали 32 лица, като четири от тях са установени в болнични заведения извън територията на Сливенска област, показват данните на Областния кризисен щаб за изминалата седмица. От тях 28 са заразените в Сливен, като 17 са работещи в МБАЛ „Хаджи Димитър“. За същия период трима души, контактни на медицинския персонал, също са дали положителен резултат на теста за коронавирусна инфекция. С тях заразените в пряка връзка с това лечебно заведение стават 20 или 71% от броя на положителните проби в Сливен през периода.

Установени са контактните лица на болните медици и служители в МБАЛ „Хаджи Димитър“ и са поставени под карантина /като проучването продължава/. При средно от 3 до 5 контактни лица, приблизително 65-80% от лицата, поставени през изминалата седмица под карантина като контактни на заразено лице, са пряко свързани с МБАЛ „Хаджи Димитър“.

От началото на епидемията заразените медици, работещи в болнични заведения на територията на област Сливен, са 29 или 23,4% . За страната този показател е около 10%.

Продължава дезинфекцията в болницата, както и вземането на проби от специалистите на РЗИ. Очаква се процесът да продължи до началото на следващата седмица. Лечебното заведение може да отвори врати само при отрицателни резултати на пробите.

Служител от административния персонал на машиностроителна фирма в Сливен е под карантина, тъй като е бил контактен на медицинско лице с положителна проба от МБАЛ „Хаджи Димитър“. Под карантина са още четири лица от фирмата, контактни с административния служител. Те са под ежедневно наблюдение в домашни условия.

Здравната инспекция започна проучване на лица от Нова Загора, които работят в старозагорска фирма. Причина за проучването е установен положителен за Ковид-19 случай сред персонала на фирмата.

Към края на периода 1-7 юни под домашна карантина са били общо 893 лица в област Сливен. Отпаднали от карантина са 5 283 души.

Областният кризисен щаб препоръчва на жителите на Сливен и областта да спазват противоепидемичните мерки, като носят предпазни маски за лице в закрити пространства, съобразяват се с нужната физическа дистанция и съблюдават изискванията за лична хигиена.