Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Интерес към срещата, инициирана от Десислава Танева, с директора на Агенцията за малки и средни предприятия

16 ноември 2010 14:37,
Излъчване: ПП "ГЕРБ"-Сливен преди 13 години, брой четения: 1981
среща

Незадоволително е участието на сливенски фирми в Оперативна програма „Конкурентноспособност” на Агенцията за малки и средни предприятия. Причината, според изпълнителния директор на агенцията Марияна Велкова, е непознаването на възможностите на Оперативната програма и трудностите, които срещат фирмите при подготовката на проектните предложения. Тя сподели намерение нещата да се променят и да се работи в посока за по-голяма информираност. Велкова приема идеята на областна администрация да се предостави кабинет, в който експерт на агенцията да запознава представителите на бизнеса на място с възможностите на програмите и начините за кандидатстване. „Идеята е да се увеличат познанията на фирмите и тяхната информираност по отношение на Оперативната програма и нейните възможности, защото определено това е недостатък. Информационните кампании, които провеждаме, явно са недостатъчни. Затова предвиждаме да правим обучения за бенефициенти. Идеята ми харесва, пилотно ще започнем да я прилагаме в този регион, и ако видим, че тя сработва и дава добри резултати, може и в останалите райони да я приложим”, каза Велкова.

Тя обяви, че 12 фирми от Сливен са сключили договори по различни процедури с Агенцията. От тези, които са в процес на оценка, в момента 16 са кандидатстващи по процедурата за технологична модернизация на малки и средни предприятия и три - за технологична модернизация в големи предприятия. Те работят в различни сфери на икономиката. Предвижда се да бъде направено предварително проучване за потребностите на фирмите, които в момента изпълняват договори, с тези, с които ще бъдат сключени договори и фирмите, които проявяват интерес към проектната програма. Велкова обясни, че са преработени насоките за кандидатстване и изискванията към фирмите, но има и такива, които няма как да бъдат пренебрегнати - по отношения на категория предприятия, двойно финансиране, обороти, финансова история и т.н. „Но все пак има доста неща, които сме изчистили и максимално опростили. Това, което сега виждаме в новите процедури като недостатъци, в следващите трябва да ги избегнем”, каза тя.

В днешната среща участваха 56 фирми от сливенски регион. Те проявиха интерес към условията за кандидатстване по новите процедури,

какви нови схеми ще бъдат отворени до края на тази и следващата години. Срещата с изпълнителния директор на Агенцията за малки и средни предприятия Марияна Велкова се проведе в Областна администрация-Сливен по инициатива на народния представител от ГЕРБ Десислава Танева. Темата бе свързана с Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика" 2007-2013.

„Моят мотив за тази покана бе именно отстраняване на пропуските в информираността на бизнеса, които очевидно в момента съществуват и се работи в посока за преодоляването им. Идеята ми беше да отправим покана към фирми, които работят, могат да бъдат потенциални бенефициенти по програмата и да се запознаят с възможностите, които предлага тя. Това е една първоначална среща и се надявам да доведем организацията до край, като догодина срещите да станат регулярни. По този начин бизнесът ще получава информация от първа ръка. Надявам се, че срещата е била полезна и за двете страни. Наистина можем да отчетем, че в Сливен интересът е на едно много ниско ниво, а има много възможности и исках да поставим началото на взаимното опознаване, така че схемите да станат достъпни за сливенския бизнес”, каза Десислава Танева.

Снимки

среща1