» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Започва ремонт на сградата на Регионална библиотека „Сава Доброплодни”

23 June 2020 11:56, Vrazki s obshtestvenostta
Emission of: Municipality Sliven 3 years ago, number of readings: 513
RB "Sava Dobroplodni

Днес започва ремонт на сградата на Регионална библиотека „Сава Доброплодни“. Предвидена е реставрация на фасадите, препокриване на керемидения покрив, реставрация на металните елементи и оригиналната дървена дограма на входната врата, както и подмяна на дограмата на прозорците.

Ремонтът е финансиран по проект „Красива България“ към Министерството на труда и социалната политика и Община Сливен. Общата му стойност е в размер на 159 582 лева, а строителството и отчитането следва да приключат до края на календарната година. Половината от средствата са предоставени от Общината. Проектът е одобрен от Националния институт за недвижимо културно наследство към Министерството на културата.

Сградата на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” е архитектурно-художествен паметник на културата. Построена е в началото на ХХ в. (1910-1916), като семейна къща на Георги Русчев, който по това време е известен сливенски фабрикант. Разположена е в самостоятелен двор, с архитектурни обеми, оформени с богата пластична декорация. Представителната украса на фасадите й отговаря на декорацията на интериора.

 

23.06.2020 г.