Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Министърът на здравеопазването разпореди противоепидемични мерки за периода от 1 до 15 юли

01 юли 2020 11:34,
Излъчване: Област Сливен преди 3 години, брой четения: 523

Със заповед на министъра на здравеопазването /РД–01–369/30.06.2020 г./ са разпоредени противоепидемични мерки за периода от 1 до 15 юли включително на територията на цялата страна. Съгласно заповедта, всички собственици или управители на обекти с обществено предназначение, търговски и други обекти, които предоставят услуги на гражданите, трябва да организират дейността при спазване на физическа дистанция най-малко от 1,5 метра. Те са задължени да предоставят дезинфектанти на входа, както и да организират контрол по отношение на броя на влизащите посетители. На видно място трябва да са поставени информационни табели относно задължението на посетителите да спазват физическа дистанция, хигиена на ръцете и да носят предпазни маски за лицето.

В закрити обществени места, в това число обществения превоз, лечебни и здравни заведения, аптеки, административни учреждения, гари, летища, търговски обекти, църкви, манастири, музеи и др., носенето на предпазна маска или друго средство, покриващо носа и устата, са задължителни. В заповедта изрично се посочва, че носенето на предпазна маска, както и спазването на физическа дистанция от най-малко 1,5 метра, са препоръчителни на открити места.

Със заповед на министъра на здравеопазването /РД – 01 – 370/30.06.2020 г./ се въвеждат временни противоепидемични мерки, считано от 1 до 15 юли включително. Всички спортни колективни и индивидуални мероприятия, на открито и закрито, могат да се провеждат в присъствието на публика при заетост на местата до 50 процента от общия капацитет, като зрителите са разположени през една седалка и се спазва физическа дистанция най-малко от 1,5 метра. Ограниченията до 50 на сто заетост на местата и спазване на физическа дистанция важат за концерти, семинари, изложения и развлекателни мероприятия на открито и закрито. Масовите събирания, в това число сватбите и други празненства, и работата на дискотеките и нощните заведения трябва да се организират и провеждат при заетост на 50 процента от общия капацитет и при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Забраняват се свижданията и посещенията на външни лица в болниците и социалните заведения.

На 30 юни министърът на здравеопазването издаде още две заповеди, които влизат в сила от днес, 1 юли. Едната заповед се отнася до въвеждането на временни забрани за влизане на територията на страната. Другата заповед е относно задължителната изолация и/или болнично или домашно лечение на положителни за Ковид-19 лица, съмнителни за инфекцията лица или контактни на заразени лица и др.

Заповедите – в прикачените файлове.

Файлове

Заповед 369 [155KB]

Portable Document Format File

Заповед 370 [95.9KB]

Portable Document Format File

Заповед 371 [318KB]

Portable Document Format File

Заповед 372 [178KB]

Portable Document Format File