Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

ЗА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА – ДВЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА ХУМАНИТАРНАТА ГИМНАЗИЯ “ДАМЯН ДАМЯНОВ” КЪМ БЪДЕЩИТЕ ОСМОКЛАСНИЦИ

01 юли 2020 11:43, Дияна Костадинова (ПХГ "Дамян Дамянов")
Излъчване: ПХГ "Дамян Дамянов" преди 3 години, брой четения: 1681
phg

Наесен Профилираната хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов“ отново ще отвори врати за ученолюбиви млади хора и това, което най-напред желаем да предложим на бъдещите ни ученици, е паралелката с профил „Хуманитарни науки“. Тя е най-адекватен избор за днешните седмокласници, които обичат литературата, историята и философията и които знаят, че без чужди езици бъдещата им професионална реализация би била непълноценна. Четирите предмета са профилиращи в петгодишния курс на обучение и по тях ще се полагат държавните зрелостни изпити в края му. Новите нормативни документи в образованието обвързаха избора на профил с изборa на втори предмет за ДЗИ. Така бъдещите хуманитаристи следва да са наясно, че в края на обучението си ще избират втори държавен изпит измежду историята, философията и английския език, тъй като първият – български език и литература, си е задължителен. Считаме, че хуманитарното ни средно училище, с многото часове по тези предмети, успява да осигури най-добра и целенасочена подготовка за онези свои възпитаници, които смятат да продължат своето образование и да получат професионална реализация в области като филологията и лингвистиката, правото, историята, журналистиката и връзките с обществеността, публичната администрация, политологията, социологията, сигурността и отбраната, в културните институти и др.

Второто ни предложение е професията Екскурзовод. В последните години туризмът бе безспорно най-проспериращ отрасъл на родната икономика и след проблемните последни месеци му предстои да възстанови предищните си позиции. Пълноценното изживяване от потребителя на туристическата услуга, за която мнозина предлагат романтичното определение „сбъдване на мечти“ е невъзможно без професионалното участие на екскурзовода. Той съпровожда и ръководи чужди туристи в страната и наши в чужбина, разкрива пред тях красотите на близките или далечни дестинации, въвежда в историческото минало, в материалната и в духовната култура на хората от посещаваните места. Той е организатор и ръководител, финансист, посредник. Хуманитарното образование му гарантира добра обща култура, креативност, самодисциплина и чувство за отговорност. Туристите ще запомнят различни страни от дейността му - емоционалните му беседи при посещения на забележителности, музеи, културни и спортни програми, перфектно уредените финансови въпроси при заплащането на предложените туристически услуги, компетентната му намеса при всеки казус, отличната му комуникация с всички потребители. Обучението по професията осигурява задълбочена подготовка и знания за културно-историческото наследство и природния потенциал на различни региони и дестинации, както и за правилата и изискванията при разработване и провеждане на различни видове екскурзоводски беседи. Ще изграждаме у учениците в петгодишния им курс в гимназията и умения за рекламиране и предлагане на пазарно ориентиран туристически продукт. Предвидено е разширено изучаване на английски език и втори чужд език по избор, екскурзоводски стажове в реални условия и обучение от професионални екскурзоводи. Много висши училища в страната и в чужбина предлагат надграждане на получените знания и умения. Струва ни се важно обаче да отбележим, че завършилите средния курс на обучение наши възпитаници ще придобият професионалната квалификация „Екскурзовод” и ще имат възможност да се запишат в Националния регистър на екскурзоводите в България:

https://ntr.tourism.government.bg/…/Certificates…/guides.xsp)

Ако седмокласниците и техните родители желаят да получат по-подробна информация за живота на училищната ни общност могат да посетят нашия сайт: https://hg.sliven.net или профила ни в социалната мрежа: https://www.facebook.com/diana.tuo?epa=SEARCH_BOX

Снимки

humanitarniekskurzovod