» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Министърът на здравеопазването разпореди противоепидемични мерки за периода от 1 до 15 юли

01 July 2020 11:34,
Emission of: District Sliven 3 years ago, number of readings: 527

Със заповед на министъра на здравеопазването /РД–01–369/30.06.2020 г./ са разпоредени противоепидемични мерки за периода от 1 до 15 юли включително на територията на цялата страна. Съгласно заповедта, всички собственици или управители на обекти с обществено предназначение, търговски и други обекти, които предоставят услуги на гражданите, трябва да организират дейността при спазване на физическа дистанция най-малко от 1,5 метра. Те са задължени да предоставят дезинфектанти на входа, както и да организират контрол по отношение на броя на влизащите посетители. На видно място трябва да са поставени информационни табели относно задължението на посетителите да спазват физическа дистанция, хигиена на ръцете и да носят предпазни маски за лицето.

В закрити обществени места, в това число обществения превоз, лечебни и здравни заведения, аптеки, административни учреждения, гари, летища, търговски обекти, църкви, манастири, музеи и др., носенето на предпазна маска или друго средство, покриващо носа и устата, са задължителни. В заповедта изрично се посочва, че носенето на предпазна маска, както и спазването на физическа дистанция от най-малко 1,5 метра, са препоръчителни на открити места.

Със заповед на министъра на здравеопазването /РД – 01 – 370/30.06.2020 г./ се въвеждат временни противоепидемични мерки, считано от 1 до 15 юли включително. Всички спортни колективни и индивидуални мероприятия, на открито и закрито, могат да се провеждат в присъствието на публика при заетост на местата до 50 процента от общия капацитет, като зрителите са разположени през една седалка и се спазва физическа дистанция най-малко от 1,5 метра. Ограниченията до 50 на сто заетост на местата и спазване на физическа дистанция важат за концерти, семинари, изложения и развлекателни мероприятия на открито и закрито. Масовите събирания, в това число сватбите и други празненства, и работата на дискотеките и нощните заведения трябва да се организират и провеждат при заетост на 50 процента от общия капацитет и при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Забраняват се свижданията и посещенията на външни лица в болниците и социалните заведения.

На 30 юни министърът на здравеопазването издаде още две заповеди, които влизат в сила от днес, 1 юли. Едната заповед се отнася до въвеждането на временни забрани за влизане на територията на страната. Другата заповед е относно задължителната изолация и/или болнично или домашно лечение на положителни за Ковид-19 лица, съмнителни за инфекцията лица или контактни на заразени лица и др.

Заповедите – в прикачените файлове.

Files

Заповед 369 [155KB]

Portable Document Format File

Заповед 370 [95.9KB]

Portable Document Format File

Заповед 371 [318KB]

Portable Document Format File

Заповед 372 [178KB]

Portable Document Format File