Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Определени са победителите в националния конкурс, посветен на Захарий Стоянов

27 юли 2020 14:28,
Излъчване: Област Сливен преди 3 години, брой четения: 489
Захарий Стоянов

Приключи националният конкурс „От медвенските пасища до председателството на Народното събрание“, посветен на живота и делото на революционера, политика, публициста, писателя Захарий Стоянов. Седемчленно жури под председателството на зам.областния управител Димитринка Петкова определи носителите на наградите. На първо място е отличено есето на Мария Черкезова, 11 клас от ПХГ „Дамян Дамянов“ в Сливен. Втори са Надежда Дондева, 10 клас от ППМГ „Добри Чинтулов“ и Александра Тодорова, 11 клас от ПХГ „Дамян Дамянов“. На трето място бяха класирани Габриела Ненчева, 11 клас, и Дейвид Дечев, 10 клас, и двамата – от ПХГ „Дамян Дамянов“. Специална награда връчва Любомир Котев – писател и публицист, изследовател на Захарий Стоянов, автор на книгата „Записки на Записките“. С тази награда ще бъде отличено есето на Елена Чолакова, 11 клас, ПГПЗЕ „Захарий Стоянов“ в Сливен.

Награди ще получат научните ръководители на наградените ученици: преподавателите Дочка Петрова, Алеко Стойчев, Валери Милков, Величка Ненчева.

Специално отличие ще бъде връчено на училището с най-много участници - ПХГ „Дамян Дамянов“.

Конкурсът се организира за втора поредна година от областната администрация в Сливен, общината и историческият музей в Котел, кметството в Медвен. Целта е да се поощри интереса на учениците от средните училища към епохата на Възраждането и към делото на бележития българин, роден в Медвен. През тази година се навършват 170 години от рождението на Захарий Стоянов.

Заради епидемията в страната награждаването е отложено за началото на септември, ако обстановката позволява. При евентуална промяна, участниците ще бъдат уведомени.

Организаторите изказват гореща благодарност на всички участници в конкурса за положеното усърдие, за изразеното отношение към духовните ценности на обществото, както и за съдействието, оказано им от научните ръководители.

Снимка: Уикипедия, автор Димитър Карастоянов