Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Председателят на НСИ посети областната администрация във връзка с преброяването

04 август 2020 15:47,
Излъчване: Област Сливен преди 3 години, брой четения: 556
Участниците в срещата

Председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски и директорката на Териториалното статистическо бюро – Югоизток Калина Казанджиева посетиха областната администрация в Сливен във връзка с националното преброяване на населението и жилищния фонд, което ще се извърши в началото на 2021 година. Те се срещнаха със зам.областния управител Камен Костов и главния секретар на областната администрация Кирил Аврамов.

Всички европейски и почти всички държави в света правят преброяване догодина. „Всички имат нужда от такава информация“, заяви Сергей Цветарски. Преброяване в страната ни се извършва от 140 години. Българската статистика, като член на европейската статистическа система, работи с модерни стандарти. Данните от националното преброяване са от съществена необходимост за местната и държавната власт, за формирането на политики, за планирането и развитието на всички сфери от обществения живот, допълниха представителите на НСИ.

Основна тежест за извършване на преброяването имат общините в областта, където е създадена и се създава нужната организация. От НСИ потърсиха съдействие от областната администрация за провеждането на разяснителна кампания за преброяването и за съдействието на институциите в Сливенска област, за да може хората да са спокойни и сигурни при протичането му.

Според демографските данни към 31 декември 2019 г., населението на Сливенска област възлиза на 184 119 души. От тях под трудоспособна възраст са 36 320 души, в трудоспособна – 104 928, а над трудоспособна възраст са 42 871 души. Децата на възраст до 4 години са 11 464. На възраст от 90 до 99 години са 86 жители на областта. Четирима души са столетници.

Към 31 декември 2019 г. населението по общини е както следва: Сливен – 117 579 души, Нова Загора – 35 290, Котел – 17 980 и Твърдица – 13 270.