Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Красимир Добрев е носителят на награда ,,Добри Чинтулов” за 2020 г.

10 септември 2020 18:38, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 3 години, брой четения: 546
Nagrada

Обществената комисия за избор на носител на наградата „Добри Чинтулов” определи за носител на наградата за 2020 г. художникът Красимир Добрев. Призът се връчва за постигнати високи художествени резултати в областта на литературата и изкуството, на творци със значителен принос за духовното развитие на Сливен и българската култура.

Преподавателят по цветен етюд и сценография, беше предложен за носител на наградата от Съюза на българските художници и Съюза на артистите в България.

Красимир Добрев е роден през 1962 година в Сливен. Завършва живопис в Националната художествена академия през 1988 г. при проф. Петър Михайлов и един от най-провокативните и креативни творци в съвременното изобразително изкуство. Доцент е по цветен етюд и рисуване в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – гр. Пловдив. Работи в областта на живописта, графиката, хепънинга, пърформънс, илюстрация, рисунка, сценография, видеоарт, скулптура, концептуал арт, видео арт, манипулацията и др. В творческата му биография се отличават редица самостоятелни изложби. Участва активно в национални и международни пленери и симпозиуми, както и в почти всички общи изложби на Съюза на българските художници. Два пъти получава наградата „Сирак Скитник“ (1999, 2001). Лауреат е на различни награди от национални и международни изложби и конкурси.

Общо шест номинации за наградата „Добри Чинтулов“ бяха подадени в Община Сливен тази година. Националната художествена академия номинира проф. д-р Васил Рокоманов – художник-сценограф, преподавател и теоретик. Писателят, публицист и карикатурист Георги Ведроденски беше предложен от Съюза на независимите български писатели. Българската академия на науките предложи с отличието да бъде удостоен Георги Господинов – поет, писател и драматург. Илия Костов – режисьор, сценарист и писател, беше номиниран от Съюза на българските филмови дейци. Съюзът на българските музикални и танцови дейци номинира оперната певица Татяна Шиварова.

Наградата ще бъде връчена на тържествена церемония в рамките на програмата за отбелязване на Празника на гр. Сливен – 26 октомври, Димитровден.