» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Шести фестивал на източноправославната църковна музика „Николай Триандафилов Сливенец"

06 December 2010 13:26,
Emission of: District Sliven 13 years ago, number of readings: 1163
снимка

Под патронажа на областния управител на Област Сливен г-н Марин Кавръков, Шестият фестивал на източноправославната църковна музика „Николай Триандафилов Сливенец се превърна в голямо музикално събитие за гражданите на град Сливен. Защото, в два поредни дни на 4 и 5 декември в храм „Света Богородица” се събраха елетните хорови състави на България ог градовете, Сливен, Пловдив, Ямбол, Габрово и София – смесен хор „Славянски звуци” посветили любов и творчество на тази уникална музика. Защото, това е преклонение към делото на Николай Триандафилов Сливенец, роден и творил в град Сливен, и направил епохална крачка в българската църковнопевческа практика, като е издал в средата на XIX век първите църковнопевчески сборници с песнопения на църковнославянски език, които заменят използвания до тогава в богослужението старогръцки език.

Отново смесен хор „Добри Чинтулов” под диригентството на Методий Григоров показа висока певческа класа и брилятност в своите изпълнения. Това създаде по неповторим начин празнична атмосфера в навечерието на Коледните и Новогодишните празници.

Организатор на музикалната проява е НЧ „Зора”, град Сливен.

В посланието си Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий най-сърдечно благодари на участниците и гостите на фестивала, като посочи, че сливенската общественост има духовна потребност от тази музика и „показател за това е препълнената зала в храм „Света Богородица” .

Гости на фестивала бяха народният представител Диян Червенкондев, областният управител Марин Кавръков и заместник областният управител Христо Карабекиров.

 

Photos

snimkasnimka