Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Кметът Стефан Радев откри Национална изложба по изобразително изкуство и връчи наградата „Сирак Скитник“

23 октомври 2020 19:25, Връзки с обществеността
Излъчване: Община Сливен преди 3 години, брой четения: 634
---

Кметът Стефан Радев откри Националната изложба по изобразително изкуство – Сливен'2020 и връчи наградата „Сирак Скитник“. Тя се присъжда за трети път след възобновяване на традицията за награждаване на изявени художници. Носител тази година е Васил Колев.

„Радвам се, че заедно със сливенските художници си подадохме ръка, за да възстановим наградата и вече трета година я връчваме и провеждаме изложбата. Готови сме като община да надграждаме това, което сме постигнали, за да го превърнем в един от най-значимите форуми в България. Ще продължим с подкрепата за изкуството, защото смятаме, че е важно младите да имат досег до него, да събуждаме твор'еския импулс у тях и възприятието им за красота“, каза кметът при откриване на изложбата.

 

Той благодари на всички, свързани с организацията на събитието и пожела успех на изложбата. В нея участват художници от различни краища на България с произведения в областта на живописта, скулптурата, графиката и неконвенционалните форми на изобразително изкуство.

Победителите в категория „Живопис” са:

- Трета награда – Явор Костадинов – „Времето тече“

- Втора награда получава Мартина Караиванова – „Хербарии на

лятото“

- Първа награда – Пламен Кирилов – „Невидима реалност“

Категория „Графика“:

- Трета награда – Александър Лазарков – „Концентрация 1“

- Втора награда – Дарина Пеева – „Някой те обича“

- Първа награда – Иван Матеев – „Комфортна дрямка“

Категория „Скулптура“:

- Трета награда – Кунчо Кунчев – „Новозаветен мотив“

- Втора награда – Цветан Цветков – „Семейна хринология“

- Първа награда – Радослав Тодоров – „Пръст Божи“

В категория „Неконвенционални форми“ наградата беше присъдена на Дора Славова – „Моля те“. В категория „Млад автор“ наградата отиде при Благовеста Желязкова – „Неонови спомени – 2 /месо/“. Наградата за „Сливенски автор“ получи Данелина Косева – „Минорно – 1“

Голямата награда „Сирак Скитник“ беше присъдена на Васил Колев – „Крадец на гласове. Портрет на приятел“.

Заради епидемичната обстановка, церемонията се проведе на открито пред залата.

Селектирането на творбите за участие и наградите определи жури в състав: Председател – Любен Генов – живописец, председател на Съюза на българските художници-София и членове: Борислав Коруджиков – скулптор, Зоран Мише – график, Иво Бистрички – живописец/график, проф. д-р Свилен Стефанов – изкуствовед, Румен Спасов – художник, председател на Дружество на художниците-Сливен, доц. Красимир Карабаджаков – живописец, представител на Представителство на СБХ в Сливен, Маргарита Пенева – реставратор, директор на Художествена галерия „Димитър Добрович“-Сливен, Дора Чанева – главен експерт в дирекция „Образование, култура и връзки с обществеността“ в Община Сливен.

Организатори са Община Сливен, Художествена галерия „Димитър Добрович“, Съюз на българските художници – Представителство-Сливен, Дружество на художниците-Сливен, Съюз на българските художници и Национална художествена гимназия „Димитър Добрович“.

 

Снимки

---------