Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

На Димитровден, Сливен чества своя празник

26 октомври 2020 15:15, Валя Марева (ПП "ГЕРБ"-Сливен)
Излъчване: ПП "ГЕРБ"-Сливен преди 3 години, брой четения: 888
----

С тържествена церемония на площад „Хаджи Димитър“ беше отбелязан празникът на Сливен - Димитровден. Тя започна с издигането на националното знаме, знамето на Сливен и ЕС. Благодарствен молебен за здраве и добруване на гражданите на Сливен отслужи Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий.

В поздравителното си слово кметът Стефан Радев заяви: „Днес е ден, в който честваме нашият покровител – Св. Димитър и отдаваме почит на всички достойни дъщери и синове на Сливен, прославили името му в битки и борби за освобождение и духовно израстване. Животът ни поднася непрекъснато нови изпитания, каквото е днешното време. Уверявам Ви, че община Сливен полага и ще полага всички усилия, за да съхраним нашата общност и да се радваме на нейните успехи. Дори и във време на такива предизвикателства, Сливен продължава да се развива като модерен европейски град. Вярвам, че заедно ще продължим по този път, сплотени и вярващи в утрешния ден. Днес е време да благодаря и на всички лекари, сестри и санитари, администратори на цялата здравна система, на всички хора, които са на първа линия и дават своя принос за борбата с пандемията. Искам да помолим нашия покровител Св. Димитър, да продължава да ни напътства, да ни помага да намираме верните пътища и правилните решения, да закриля всички нас и нашите семейства. Честит празник, скъпи съграждани!“.

Представители на областната организация на ПП ГЕРБ-Сливен също се включиха в церемонията.

В знак на признателност цветя поднесоха областният управител Чавдар Божурски, кметът Стефан Радев, председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев, председателят на общинската структура на партията Здравко Костадинов, общински съветници от ГЕРБ, културни институти и граждански организации.

Цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци бяха поднесени от името на министъра на земеделието, храните и горите и областен ръководител на ГЕРБ – Сливен Десислава Танева, евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов и народния представител Мария Белова.

Празничният за Сливен ден започна с тържествена сесия на Общински съвет. Заседанието откри неговият председател Димитър Митев, който в словото си заяви, че е от съществено значение обединението между отделните институции във вземането на решения за града. Той благодари на Община Сливен и на колегите си общински съветници за доброто взаимодействие през годините, което е било в интерес на сливенските граждани и за просперитета на Сливен.

На заседанието на местния парламент, за особени заслуги в областта на здравеопазването и културата със званието „Почетен гражданин на Сливен" бяха отличени дългогодишният началник на инфекциозното отделение на МБАЛ „Д-р Иван Селимински" д-р Митко Баев и художника доц. Красимир Добрев, който е и носител на наградата „Добри Чинтулов" за 2020 г.

С почетен знак – плакет, посмъртно беше удостоена д-р Илияна Иванова. За проявен професионализъм и висока гражданска отговорност в борбата срещу Ковид-19 награди получиха още служителите на Центъра за спешна медицинска помощ – Сливен и директорът на дирекция „Надзор на заразните заболявания" към РЗИ Сливен д-р Даниела Калева. С почетен знак - Значка бяха отличени лекари, медицински сестри и санитари от МБАЛ Сливен към ВМА София и МБАЛ „Д-р Ив. Селимински", работещи на първа линия в ситуацията с коронакризата.

За проявен професионализъм и заслуги при изпълнение на служебния им дълг, както и за граждански прояви в полза на общността, бяха наградени служители на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението" – Сливен и служители от РУ на МВР – Сливен.

Празничният ден ще завърши с тържествен концерт тази вечер, на който ще бъдат връчени годишните награди на Община Сливен в пет категории - „Аргира Жечкова“ - за принос за издигане престижа на учителската професия, за стопанска инициатива „Добри Желязков”, наградата „Милосърдие“ в знак на признателност за работата в системата на здравеопазването, за опазване на културно-историческото наследство на Сливен и сливенския край „Д-р Иван Селимински” и за значителен принос за духовното развитие на Сливен и българската култура „Добри Чинтулов”.

Снимки

--------------------