Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

ТЕАТРАЛНАТА ТРУПА НА ХУМАНИТАРНАТА ГИМНАЗИЯ ЩЕ ПРАВИ СОЦИАЛЕН ТЕАТЪР

02 ноември 2020 18:38, Дияна Костадинова (ПХГ "Дамян Дамянов")
Излъчване: ПХГ "Дамян Дамянов" преди 3 години, брой четения: 1796
lager-1

В продължение на седмица младите театрали от Профилираната хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов”, заедно със свои връстници от цялата страна, участваха в творчески лагер в Чепеларе. Обучението им по програмата „Индивидуално осъзнаване на правата на човека – да опитаме чрез изкуство” бе организирано от сдружението с нестопанска цел „Театър Цвете”, чийто екип вече много години прилага драма- и театрални техники в социалната и в образователната сфери.

Не само младите артисти, но и училищната общност на хуманитарната гимназия в средата на месец октомври имаха възможност „на живо” да се запознаят и да участват във форум театър, когато театър „Цвете” им гостува. Тогава на сцената на военния клуб бе показана историята на наивно момиче, което попада в мрежите на наркоразпространители и така изгубва мечтите, а и живота си. Театралната игра постепенно предизвика активен диалог с публиката и изиграване на алтернативните решения на героинята. Екипът на театъра показа друг начин за ефективно здравно обучение, целящо предотвратяване на употребата на наркотични вещества и свързания с това риск от заразяване с ХИВ.

В красивото родопско градче професионални актьори, режисьори, психолози и доброволци от театър „Цвете” показаха на участниците в лагера как вече 27 години прилагат в работата си новаторски интерактивни театрални техники, които помагат на деца и младежи да опознаят и приемат себе си и другите, провокират личностното им развитие и окуражават позитивното им включване в обществения живот. В дните на обучението се редуваха интерактивни и социометрични игри, усвояване на драма техники, драматизиране на различни казуси, свързани с правата на човека. В края на лагера се обсъдиха, планираха и договориха предстоящите задачи пред трупата. Ангажиментът на младите актьори е след това обучение чрез форум-театрални представления да предоставят на свои връстници от различни училища в областта шанс да изпробват в безопасна среда различни модели на поведение в кризисни моменти.

Снимки

lager-2lager-3lager-4lager-5lager-6lager-7lager-8