Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Мастър клас по Руски език и дарение от Руската федерация

19 ноември 2020 08:18, Николай Димитров (ГПЗЕ )
Излъчване: ПГПЗЕ "Захарий Стоянов" преди 3 години, брой четения: 1282
След мастъркласа с осмокласниците

Учениците от паралелките с изучаване на руски език в ПГПЗЕ „Захарий Стоянов” получиха дарение „Руски кът”. Дарението включва библиотечен шкаф, книги на руски класици, учебна литература по руски език и сувенири- предмети от руския бит и фолклорни аксесоари. Дарението идва от Руската федерация и представителството на Россътрудничество. За да го връчат, в езиковата гимназия пристигнаха Наталия Ерьомина и Елена Харлова от Руския културно-информационен център в София. В два учебни часа бе осъществена и директна видео връзка с художничката Наталия Глазкова от Санкт Петербург, която дистанционно ръководи мастър клас по изработване на матрьошки. Така, учениците от осми и девети клас, след като получиха комплекти за работа, имаха възможността да се запознаят с историята и символиката на матрьошката и собственоръчно да изрисуват традиционната руска играчка. Единадесетокласниците, изучаващи руски език, разказаха на гостите за гимназията в която учат, за Сливен и неговите забележителности, споделиха и впечатленията си от обучението си в института по руски език „Ал. С. Пушкин” в Москва. Интерес предизвика и дискусията за възможностите за получаване на висше образование в Русия. Гостите не скриха възхищението си от високото ниво на владеене на руски език от учениците, постигнато за 4 години обучение. Гостите бяха приети от директора на гимназията Ефросина Кисьова, с която обсъдиха възможности за задълбочаване на сътрудничеството.

130 ученика изучават руски език в ПГПЗЕ Захарий Стоянов като първи чужд и като втори чужд. Гимназията има подписан договор за сътрудничество с Държавния институт по руски език „Ал. С. Пушкин” в Москва. През втория срок на учебната 2020-2021 година в гимназията се очаква да пристигне доброволец от Русия, който в продължение на 4 месеца ще преподава руски език. Доброволецът е избран след конкурса „Магистри по руски език” на ДИРЕ „Ал.С. Пушкин”в Москва.

Снимки

Работа в часРабота в часСреща с единадесетокласницитеРабота в часРабота в часПредставяне на Сливен и гимназията пред гостите