Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Проведе се извънредно заседание на Областния кризисен щаб

19 ноември 2020 15:45,
Излъчване: Област Сливен преди 3 години, брой четения: 478

Областният управител Чавдар Божурски свика извънредно заседание на Областния кризисен щаб с участието на ръководителите на всички болнични заведения, на ЦСМП, на БЛС, представители на РЗИ и РЗОК.

На заседанието бяха обсъдени възможностите на здравната система в област Сливен да осигури хоспитализация на пациенти с COVID-19, съгласно писмо на Министъра на здравеопазването от 18 ноември т.г., в което се поставят въпроси за реорганизацията на лечебните заведения и възможностите за обособяването на болници само за пациенти с коронавирусни инфекции и на болници за неинфектирани пациенти.

Участниците в заседанието се обединиха около мнението, че спецификата на лечебните заведения в областта позволява да се реогранизира дейността им, като в някои от тях се увеличат COVID-леглата. В МБАЛ – Сливен към ВМА, която е на първа линия от началото на епидемията, може да бъде трансформирано едно от отделенията. Тъй като тя е ведомствена, за целта е необходима санкция от ресорното министерство. За преустройството на отделението е нужно да бъде осигурено допълнително оборудване, включително и апаратура за кислород. Направени бяха предложения за разкриване на допълнителни легла в МБАЛ „Хаджи Димитър“, както и в по-малките болници. За целта лечебната дейност в отделения на тези болници, които са с незапълнен капацитет, ще бъде пренасочена временно към областната МБАЛ „Д-р Иван Селимински“.

Областният кризисен щаб е на мнение, че към момента е неосъществимо разкриването на допълнителни COVID-легла в областната МБАЛ „Д-р Иван Селимински“. От началото на епидемията до момента лечебното заведение е с най-голяма натовареност и най-голям брой инфектирани пациенти, нуждаещи се от интензивно или реанимационно лечение. Вече четири отделения са преустроени за работа с COVID-19, леглата са 111 от общо 220 в цялата област Сливен. МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ е единствената, която обслужва пътния травматизъм, тежките случаи на останалите болнични заведения и има специфични отделения, чийто профил липсва в останалите.

Областният щаб възложи на РЗИ да разпореди на ръководствата на ДКЦ-тата в Сливен да бъде обособен по един кабинет на тяхна територия, където да се извършват медицински прегледи само на лица с грипоподобни симптоми и да се назначават необходимите изследвания. Целта е да бъде отделен потока на инфектираните от останалите пациенти, които не са болни с грип или с COVID-19. Специалистите, участвали в заседанието, изказаха категорично мнение, че по този начин ще се намали натиска върху болничната система.