Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Кметът Стефан Радев участва в заседание за добри междуобщински практики

24 ноември 2020 16:00, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 3 години, брой четения: 409
Stefan Radev

Съвместно онлайн заседание проведоха днес Постоянните комисии на Националното сдружение на общините в Република България по европейски фондове, национални и международни програми и проекти и земеделие, гори, селски и планински райони. Предвид епидемичната обстановка в страната, заседанието се осъществи чрез видеоконферентна връзка. Във форума участва и кметът на община Сливен Стефан Радев.

Сред акцентите в заседанието бяха добрите общински практики за междуобщински сътрудничества в подкрепа на изпълнението им, където бе представен и обсъден проектът за обща индустриална зона на общините Сливен, Ямбол и Тунджа.

„Идеята ни с другите две общини е да повишим общия си потенциал, действайки заедно. Това би се случило чрез изграждането на високоскоростен, четирилентов път, който да свърза Сливен и Ямбол, като два най-близки областни града. Това ще позволи придвижването от центъра на единия град до центъра на другия да бъде в рамките на 15-20 минути. Време, което навсякъде в Европа и по света се разглежда като градско разстояние и това би позволило двата града и районът около тях да работи като един по-голям град“, посочи кметът Радев. По думите му това автоматично ще разшири пазара и за работна сила по отношение на производителите, и за търговците, които се занимават с предоставяне на услуги и цялата палитра от дейности, които зависят от местния пазар. Според Стефан Радев това ще е в плюс също за образованието и културните събития.

„И към момента има хора, които живеят в единия град, а работят или се обучават в другия. Ако съкратим времето за придвижване, това ще се превърне в по-възприемана опция и удобство за хората“, допълни още сливенският градоначалник. В тази връзка кметът заяви, че е получил уверение от министъра на регионалното развитие и благоустройството за инвестиции в тази пътна инфраструктура и изграждането й да бъде заложено за финансиране в следващия програмен период. В момента текат проектни проучвания за трасето.

„Междувременно с другите две общини изготвихме съвместно общ икономически профил на трите града – каталог с обединена информация за целия регион, която обхваща анализ на работната сила, на учебни и здравни заведения, всичко, което би представило потенциала на един регион за привличане на бъдещи инвеститори“, заяви в заключение кметът Радев.

Други акценти в заседанието на Комисиите бяха териториалните подходи за управление на средствата от Европейските фондове за програмен период 2021-2027, а също и ролята и функциите на Регионалните съвети за развитие за реализацията на подходите. Участниците дискутираха и изготвяне на предложения за общински проекти, програми и инвестиции, за включване в проекта на Плана за възстановяване и устойчивост на Република България.

Бяха представени и най-новите инициативни проекти на екипа на НСОРБ, в подкрепа на общините за реализацията на проектите от програмен период 2014-2020 и подготовката за програмен период 2021-2027.

От Централното координационно звено към Администрацията на Министерския съвет, както и представители на Световната банка също се включиха в дискусиите в рамките на заседанието.