Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Кметът възложи да се потърси алтернатива за велоалеята в участък от бул. „Г. Данчев“

04 декември 2020 13:22, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 3 години, брой четения: 490
Кmet_Stefan Radev

Екипът по проекта за велоалеите да потърси алтернативни варианти за маршрут в участък от булевард „Георги Данчев“ – от пощенския клон до булевард „Стефан Стамболов“. Това възложи кметът Стефан Радев днес. Пред журналисти той заяви, че проектът за веломрежата е смислен и важен за града. Кметът е убеден в положителния ефект от екологична гледна точка за жителите на Сливен в дългосрочен план. „Ефектът от подобни проекти не се вижда веднага, а след години, защото процесът е дълъг. Въпросът е какъв град си представяме след години и готови ли сме да понесем негативи сега за сметка на бъдещето. Ако не правим нищо и след 10 години няма да има инфраструктура за велосипедисти. Трудни са такива решения, трудно се приемат от обществото заради неудобства и защото ефектът се вижда след години“, каза Стефан Радев.

Той подчерта, че многократно към него са отправяни въпроси кога в града ще се изгради веломрежа, а когато дейностите стартираха, част от гражданите не ги приемат. Това според него води до политизиране на проблема и използването му за политическо говорене.

Кметът отправи критика към екипа за недостатъчно отделено време за разясняване на проекта сред гражданите.

„Независимо, че може да сме убедени в правилността, трябва да работим за убеждаване на хората отрано, за да сме сигурни, че разбират мотивите ни и те се приемат от по-голяма част от хората“, каза той.

При изграждането на велоалеята по булевард „Георги Данчев“ стесняването е в границите на висок клас лента за движение при градски условия, без да се нарушава по никакъв начин пропускателната способност. „Това, което се промени, е разпределение в пространството на булеварда, което е на всички. Стесняване е, ако по-малка част остава за автомобили, а по-голяма част е отделена за велосипедисти. Работи се и в посока намаляване на скоростта на движение, която е основен фактор за увеличаване на травматизма при пътни инциденти“.

Проектът като концепцията за изграждането на велоалеи в града е стартирал още през 2013 – 2014 година, по време на предишното управление. Кметът изрази увереност, че този проект е смислен и е поглед в бъдещето.