Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Община Сливен ще продължи да подпомага финансово укрепителни и ремонтни дейности в малките населени места

11 декември 2020 14:06, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 3 години, брой четения: 423
Aktualizaciq_biudjet

Продължава финансовата подкрепа от Община Сливен, насочена в укрепителни и ремонтни дейности в населените места. Така коментира кметът Стефан Радев темата за предстоящата актуализация на общинския бюджет. Тя предстои да бъде разгледана и гласувана на следващата сесия на местния парламент на 16 декември.

,,И тази актуализация подобно на предходните е свързана с факта, че наближава краят на финансовата година. Някои от обектите са приключени, за други вече имаме яснота колко ще струват, остават средства от някои обекти, които се пренасочват към други наши дейности. В същото време възникват и непредвидими разходи, на които своевременно реагираме”, обясни сливенският градоначалник.

Като най-важен елемент от декемврийската актуализация той определи закупуването на мобилни кислородни концентратори от Община Сливен на стойност 20 хил. лв. за нуждите на двете болници в града - МБАЛ ,,Д-р Иван Селимински” и МБАЛ –Сливен към ВМА – София. Общината дари на двете лечебни заведения общо 10 апарата, необходими за пациентите с Ковид-19. Кметът допълни, че предстоящата промяна на общинския бюджет касае още отпускане на средства за закупуване на инвентар и апаратура за дейността на Дневен център за деца с увреждания „Св. Стилиян Детепазител”. Общински средства ще бъдат насочени и за изграждането на безжична мрежа в РБ „Сава Доброплодни“ гр. Сливен.

Предложението включва отпускане на средства и за изграждане на охранителна система и системи за видеонаблюдение в селата Сотиря и Панаретовци, както и укрепване на свлачището в района на с. Сотиря. Общината ще осигури средства и за ремонт на част от уличната мрежа в село Мечкарево, както и за ремонт на електрическа инсталация на кметството в с. Горно Александрово.

,,Приоритетно и поетапно се стремим да подпомагаме и покриваме нуждите на кметствата и жителите на по-малките населени места. Предстои краят на финансовата година и в тази връзка искам да подчертая, че въпреки сложната и динамична обстановка, успяхме да отпуснем средства за благоустрояване на част от пътната инфраструктура и на сградния фонд в много от селата на територията на общината. Нашите амбиции са тази практика да продължи и занапред”, отбеляза още Стефан Радев.

,,Всяко населено място на територията на община Сливен има кмет или кметски наместник, както и секретари на кметството, така че нашите населени места са в по-добро организационно състояние от средното ниво за страната. За разлика от други общини, ние вече от няколко години гласуваме твърд бюджет, с който да разполага съответното населено място. Това дава свобода на отделните кметове да насочват средства за различни дейности от местен характер”, подчерта сливенският градоначалник.

Във връзка с това, че не винаги е възможно в началото на годината точно да се предвиди за коя от дейностите ще възникне по-голяма необходимост, кметът поясни, че в хода на текущата година, гласуваните бюджети се доуточняват, тъй като процесът е динамичен – започва с бюджетната прогноза, с изготвянето на бюджета, тече през годината, като се отчитат разходите, респективно с новите предложения на кметовете на населени места и приключва с отчета на бюджета в края на съответната година.

Стефан Радев посочи, че чрез актуализацията през текущата година, която е част от целия бюджетен процес, са се решавали по-бързо важни и неотложни за жителите проблеми на съответното населено място.

 

Аудио

Запис с кмета Стефан Радев