Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Изпълнение на критериите на ЕС, регионално сътрудничество и добросъседски отношения на Балканите

13 декември 2010 16:39,
Излъчване: Област Сливен преди 13 години, брой четения: 934
Николай Младенов

На 13 декември 2010 г., областният управител г-н Марин Кавръков получи информация от Министерство на външните работи, дирекция “информация и комуникация” за изпълнението на критериите на ЕС, регионално сътрудничество и добросъседски отношения на Балканите.

 

България и Гърция, като страни членки на ЕС, имат отговорност за интеграцията на Сърбия и Западните Балкани в Европейския съюз. Това е основното послание от тристранната среща на министрите на външните работи на трите страни - Николай Младенов, Димитрис Друцас и Вук Йеремич днес в София.

 

Тримата външни министри подписаха съвместна декларация, в която заявят, че бъдещето на Западните Балкани е в ЕС и, че европейската интеграция е единственият път за постигане на демокрация, върховенство на закона, стабилност и просперитет за всички в Югоизточна Европа.

 

Три са важните критерии за присъединяването на Сърбия и на всички страни от Западните Балкани към европейското семейство: реформи, които да отговарят на изискванията на ЕС; активизиране на регионалното сътрудничество и поддържане на добросъседски отношения, заяви българският министър Николай Младенов. Според него 2011 г. ще е важна за региона, защото всички страни от региона ще трябва да направят важни крачки към интеграцията си към ЕС. Николай Младенов изрази надежда, че от 2011 г. гражданите от Западните Балкани ще пътуват без визи в ЕС.

 

Министърът на външните работи на Гърция Димитрис Друцас заяви ясна подкрепа за интегрирането на Сърбия в ЕС, като според него 2014 г. е ключова. Гърция, която ще председателства ЕС през 2014 г., ще организира Среща на върха на ЕС - Западни Балкани, която ще засили процеса на европейската интеграция на региона.

 

Сръбският външен министър Йеремич заяви, че Сърбия подкрепя регионалното сътрудничество и ще използва това през следващата година, когато страната председателства три регионални организации – ПСЮИЕ, ЦЕИ и Адиратическо-йонийска инициатива. Сръбският министър заяви, че очаква през 2011 г. Хърватия ще завърши процеса на интеграция, а Сърбия ще го започне.

 

Тримата министри се договориха срещите в този формат да станат традиционни и следващата да се проведе през първата половина на 2011 г. в Атина.