Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Мерките срещу COVID-19 дават резултат в община Сливен

23 декември 2020 13:21, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 3 години, брой четения: 495
ковид 19

Има драстичен спад на новозаразени с коронавирус през последната седмица на територията на община Сливен, отчете пред журналисти кметът Стефан Радев. Забелязва се и много голямо намаление на броя хоспитализирани пациенти.

„През последната седмица новозаразените са с около 40% по-малко, с превъзхождащ брой излекувани, отколкото новозаразени. Много е важно, че има дори по-голямо от 40% намаление в броя на хоспитализираните в общината. Отдалечаваме се от пиковите стойности на заетите болнични легла, до които бяхме стигнали. Това е реално облекчаване на здравната система, каквато беше и основната цел на мерките. Можем да кажем, че в тази седмица, която измина, усещаме осезаемо резултата от последните въведени мерки. Все още обаче сме далече от момента, в който да кажем, че Ковид вече не е първостепенна тема“, посочи кметът.

Поради тази причина той добави, че цялото общество трябва да продължи с дисциплината и личната отговорност, а общината ще използва целия арсенал от мерки, с който разполага, за да спре разпространението на заразата.

„Ясно ни е, че с временната отмяна на „Синя зона“ правим отстъпление от една политика, която сме защитавали за реда на движение и паркиране в централната градска част. В случая обаче има по-висш приоритет, а именно животът и здравето на хората. Когато започнат работа яслите, детските градини и началните класове на училищата, ще се възстанови и работата на зоната“, обяви Радев.

Той добави, че бизнесите, които са наематели на общинска собственост и са преустановили работа заради мерките, ще бъдат освободени от наем и такса за тротоарно право докато са в сила предписанията.

На брифинга днес стана ясно, че РЗИ ще отговаря за процеса на ваксинация, а при необходимост общината ще се включи с логистика, мероприятия и организация.

Стефан Радев използва случая и пожела на всички по-добра година.

„2020-а ще остане в историята на човечеството с това, което се случи. Създаде планина от проблеми на различни бизнеси и хора. В същото време стана нещо, което едва ли сме очаквали – светът позабави темпото и скоростта. Имахме възможност да позабавим личното си темпо, да се замислим дали приоритетите ни са правилни, дали обръщаме достатъчно внимание на важните неща в живота си. Сигурен съм, че тази криза ще приключи и то в недалечно бъдеще. Дай Боже да имаме наистина една здрава година, в която Ковид не е основна тема. Пожелавам го на всички“, завърши кметът Радев.