Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Част от персонала на ДМСГД ще бъде назначен в ново лечебно заведение

26 януари 2021 11:16,
Излъчване: Област Сливен преди 3 години, брой четения: 462
Домът за медико-социални грижи за деца бе закрит в края на м.г.

Част от персонала на закрития Дом за медико-социални грижи за деца в Сливен ще бъде назначен в ново лечебно заведение, съобщава министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов в писмо до областния управител Чавдар Божурски.

 

Писмото бе изпратено в отговор на запитване от областния управител дали работещите в ДМСГД ще бъдат назначени в новия Център за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания, който МЗ предвижда да разкрие в Сливен. Министърът информира, че намеренията на МЗ са в новото лечебно заведение да бъдат назначени работили в закрития дом лица, които притежават необходимия опит и квалификация. Структурата на центъра, броят на леглата и щатното разписание по длъжности ще бъдат утвърдени от министъра след предложение от директора, информира още проф. д-р Ангелов.

 

През последните години в страната ни се води активна политика за деинституционализация и за гарантиране на правото на децата да бъдат отглеждани в семейна или близка до семейната среда. През 2020 г. децата са изведени от ДМСГД – Сливен, като им е осигурена алтернативна грижа – 4 деца са реинтегрирани в биологичното семейство, 17 са осиновени, 11 са изведени в приемни семейства, 13 са насочени в Центрове за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания. Само 2 деца, които са с тежки множествени увреждания и имат нужда от постоянни медицински грижи, са преместени в ДМСГД – Варна. В сливенския дом работиха 51 души – квалифициран медицински и друг персонал, като 11 от тях бяха на пенсионна възраст.