Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител упражни контрол върху над 1800 предложения и решения на общинските съвети

26 януари 2021 11:26,
Излъчване: Област Сливен преди 3 години, брой четения: 420

Областният управител Чавдар Божурски упражни контрол по законосъобразността, съгласно дадените му правомощия, върху 897 предложения и 989 решения на общинските съвети в Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица през 2020 година, съобщиха от областната администрация.

 

Три решения на общинския съвет в Твърдица от 10 януари и 6 ноември м.г. бяха върнати за ново разглеждане заради административни пропуски. Те бяха свързани с изменения в Наредбата за управление и разпореждане с общинския жилищен фонд и за отпускане на еднократни финансови помощи на две лица. Друго решение на общинския съвет в Твърдица, от 4 декември 2019 г., бе върнато заради съществен пропуск – на провелото се на тази дата заседание мнозинството е гласувало да не се увеличават трудовите възнаграждения на кмета на общината и кметовете на малките населени места, но без да бъдат посочени фактическите обстоятелства и мотивите за това. На 6 януари 2020 г. общинският съвет повторно е разгледал и е взел същото решение, но отново е допуснал пропуски в процедурата. Областният управител обжалва пред Административния съд в Сливен, който отмени оспорваното решение. По жалба на общинския съвет казусът стигна до Върховния административен съд. Втората и последна съдебна инстанция остави жалбата без разглеждане и прекрати делото.

 

Областният управител упражнява контрол по законосъобразността на актовете и действията на органите на местното самоуправление и местната администрация съгласно Закона за администрацията.