Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Защо да си сложим подово отопление?

25 март 2021 08:43, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Без източник преди 3 години, брой четения: 1106
Подово отопление

През последните няколко години, отоплителните инсталации сериозно се развиха и потребители освен да търсят икономия на енергията, обръщат голямо внимание на комфорта и възможностите за отдалечено управление на отоплителната система. Не е трудно да се види привлекателността на подово отопление. В крайна сметка, кой не би искал да направи зимните месеци по-уютни с прекрасни топли крака?

От гледна точка на интериора, дизайнерите сякаш са влюбени в подовото отопление, с него разполагаме с повече пространство за произведения на изкуството и мебели - или може би дори смел нов минималистичен фън шуй дизайн.

 

Има няколко различни опции за избор – в зависимост дали искате подово отопление само в една стая или да изградите цялостна система в дома си. Наистина зависи от това какъв дом имате и колко сте готови да похарчите. В този материал ще ви преведем през различните видове подово отопление, колко струват инсталирането и как всъщност работят.

 

Какво е подово отопление? Защо да го избера?

Най-просто казано, подовото отопление затопля дома ви чрез система, инсталирана под подовата ви настилка. Освен прекрасното усещане за топъл под, този тип отопление разпределя топлината много равномерно в дома ви, без неприятното усещане за топли и студени зони. В зависимост от вашия дом и вида на системата, която изберете, това може да направи дома ви по-енергийно ефективен - и също така може да намали значително разходите за енергия.

 

Предимства на подово отопление

Ето някои от най-добрите предимства на подово отопление:

• Винаги топли крака! Можете да се разхождате боси през цялата година, а банята ще бъде винаги суха и топла.

• Топлината се разпределя равномерно в цялото помещение.

• На практика няма ограничение на мощността на системата. Мощността се определя от размера на помещението. Колкото по-гъсто е нареден нагревателния елемент, толкова е по-голяма отдаваната мощност на система. Подовото отопление работи с по-ниска температура в сравнение с инсталация с радиатори, което се отразява в по-ниските ви сметки за отопление.

• По-малко загуба на енергия - подът ви ще остане топъл, дори ако прозорците са отворени.

• Невидима система – на практика получавате отоплителна система, която е напълно невидима, така че да не разваля интериора или да заема място с обемисти радиатори.

• Може да се монтира под подове от камък, гранитогрес и различни видове паркети или мокет (стига килимът да не е твърде дебел)

• Подовото отопление ще направи дома ви по-хигиеничен - топлия под е негостоприемна среда за акари, плесен и мухъл.

 

Недостатъците на подово отопление

• Основният проблем на системите за подово отопление е цената. Изграждането на такава система изисква предварително планиране, което е свързано със значителни разходи за ремонт. Цената за изграждане на инсталация с водно подово отопление варира от 40 до 60 лв/кв.м в зависимост от качеството на използваните материали, избора на производител, както и типа монтажна система.

• В по-старите сгради добавянето на подово отопление може да отнеме време и да причини сериозни сътресения. За сгради с гредоред, подовото отопление може да не е подходящо заради теглото на системата и положената отгоре циментова замазка.

• Загряването може да отнеме много време - така че е задължително да използвате термостат с функция таймер, за да сте сигурни, че стаите ви са достатъчно топли, когато искате да ги използвате.

• Не се препоръчва да инсталирате подово отопление под електрически уреди, като пералня, хладилник, съдомиялна и други, което означава предварително планиране на разположението на уредите и мебелите.

 

Видове подово отопление

Електрическо подово отопление

Както подсказва името, електрическата система използва електричество за затопляне на пода чрез нагревателни кабели, монтирани отдолу. Има няколко възможности за избор на система:

• Системите с нагревателни рогозки са най-новият метод за монтаж на електрическо подово отопление. Този тип система наподобява рогозка и може да се навива на руло. Изработени са от полиетиленова мрежа с фиксиран нагревателен кабел под формата на серпентина. Стандартно широчината им е 50 cm, а дължината варира от 1 до 10 м. Основното предимство тук е малката дебелина на рогозките (2.5 - 3.0 мм), което ги прави лесни за монтаж в тънки замазки, непосредствено под подовата настилка.

• Класически начин на система с нагревателни кабели. Според мощността на кабела и гъстотата на разполагането му, нагревателната мощност на отоплителния елемент може да варира. Изграждането на този тип система изисква повече познания за калкулиране на необходимата топлинна мощност, както и самото полагане на нагревателния елемент.

 

Водно подово отопление

Тези системи се свързват с вашата централна отоплителна система чрез мрежа от тръби, по които преминава топлата вода за отоплителната инсталация. Може да изградите система с подово отопление, към всеки източник на топлина, но в случай, че подаващата топлина е по-висока от 40°С, трябва да се предвиди система за смесване и понижаване на температурата до ниво подходящо за отопление на пода. Преди да вземете решение за изграждане на подово отопление, трябва да помислите и за типа подови настилки. При паркетните настилки, мокети, винилови подове и др. има ограничение за максималната температура на настилката, при която не се деформира нейната форма. Консултирайте се с вашия търговец или инсталатор на подова настилка относно работната температура на пода.

 

Видове монтажни системи:

Консултирайте се с вашия търговец или инсталатор на подова настилка относно работната температура на пода. Видове монтажни системи:

• Система с релефна монтажна плоча, дава бърз и лесен начин за монтаж, като монтажа на тръбата преминава в предварително създадени отвори, в които се монтира през стъпка 5 см. Това дава възможност за абсолютен контрол върху стъпката на полагане на тръбата и равномерно разпределяне на топлината в помещението. Също така разходната норма е предварително ясно и лесно за бюджетиране. Височината на системата варира от 3 до 5 см според размера на изолационната подложка, като трябва да се предвиди и 4 до 5 см циментова замазка.

• Такер системата е по-бюджетен вариант, при който трябва да се калкулира малко повече време за монтаж на тръбата, което от своя страна може да оскъпи системата.

• Суха система е решение, което се използва най-често при реновиране, при строителство тип гредоред или когато нямаме достатъчно височина в пода за монтаж на стандартен тип система. Най-просто казано, върху сухата система, няма нужда от полагане на замазка, а подовата настилка се монтира директно върху подовото отопление. Този тип система е подходяща за втори етаж на сглобяеми къщи, когато носещата конструкция не може да поеме теглото на подовото отопление и циментовата замазка.

 

Каква е идеалната температура за подово отопление?

Както винаги, това варира в зависимост от вашия дом и вашите предпочитания - но за повечето хора идеалната температура е около 21°C~23°C за жилищни помещения и 18°C~19°C за спални.

 

Скъпо ли е подовото отопление?

В зависимост дали изграждате инсталация в нов дом или реновирате съществуващ. Най-общо казано, това ще струва повече, когато модернизирате подово отопление в съществуващ дом. Другият фактор е дали инсталирате мокра или суха система. Разходи за подово отопление в ново строителство обикновено струва между 40 и 60 лв/кв.м

Най-точната цена, ще получите ако се доверите на професионалист да изработи проект и спецификация на материалите и дейностите. Ние се консултирахме със специалистите от магазини Термос за да ни кажат тънкостите в системите за подово отопление.

 

Колко струва отоплението с подово отопление?

В повечето случаи ще има голяма разлика между разходите за отопление на електрическо подово или водно подово отопление.

 

Експлоатационни разходи за подово отопление с топла вода

Въпреки че може да е скъпо за инсталиране, този тип система е значително по-ефективен от електрическа система. Основният фактор при тези системи е типа гориво, който използва топлоизточника. Това може да е газов котел, котел на пелети, термопомпа въздух-вода или дори ТЕЦ .

 

Текущи разходи за електрическо подово отопление

Електрическите системи могат да бъдат много по-скъпи за експлоатация - понякога до 3 или 4 пъти повече водното подово отопление. Това е до голяма степен, защото електричеството обикновено струва повече от природния газ или другите алтернативи на ток. Поради тази причина най-често се използва за отопление на мокрите помещения – бани и тоалетни.

 

 

Какъв тип подова настилка е най-подходяща за подово отопление?

Както можете да очаквате, материали като камък и гранитогрес са най-подходящи за подово отопление - тъй като те са естествени топлопроводници, затоплят се по-бързо и запазват топлината за по-дълго. Но е възможно да се използват повечето видове подови настилки, включително винил, ламинат и плочки.

 

Независимо от вида на подовата настилка, който търсите, трябва да е възможно да подредите системата си според вашите нужди. Тук разглеждаме някои от ключовите неща, които трябва да обмислите.

 

Дървени подови настилки

Истинските дървени подове се нуждаят от допълнителни грижи. Струва си да проверите с доставчика си, каква е максималната работна температура на дървото. Обикновено е около 27°C. Ако температурата на пода е над тази е възможно да се причини изкривяване и свиване на дървесината.

 

Ламинирани подове могат да бъдат добър вариант за усещане за дърво без рискове. Единственото нещо, което трябва да имате предвид, е да се уверите, че не е твърде дебел - в идеалния случай не повече от 18 мм - в противен случай това ще повлияе на ефективността на вашата система.

 

Килим

За да постигнете най-добри резултати с килима, не трябва да е твърде дебел. Колкото по-дебел е килимът, толкова по-дълго ще отнеме да се загрее. Поради тази причина трябва да изберете килим с по-голяма топлопроводимост. Това е стойност, която производителите обявяват в техническата информация на настилката.

 

Ако все още обмисляте дали вашият дом да бъде с подово отопление, не се колебайте. Това е една от най-икономичните и комфортни системи, които може да изберете.

 

За този материал се консултирахме със специалистите на магазини Термос.

Магазини Термос

www.termos.bg