Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Мобилно приложение ще улеснява работата на секционните комисии

01 април 2021 13:22,
Излъчване: Област Сливен преди 3 години, брой четения: 485
избори

Мобилно приложение ще улесни секционните избирателни комисии при отразяване на данните от преброяването на бюлетините. Председателят на РИК 21 – Сливен Росица Тодорова даде разяснения за използването му.

 

На тези парламентарни избори ще се гласува смесено – с машини и хартиени бюлетини, което налага резултатите от ръчното преброяване на хартиените бюлетини и на тези, излезли от машините за гласуване, да се впишат в Протокол-приложение 97-НС-хм от изборните книжа на ЦИК. За да се улеснят работата на секционните комисии и навременното обработване на изборните резултати, е създадено мобилното приложение, достъпна за всеки смартфон /андроид, iOS и др./ https://glasuvai.de/

 

Приложението проверява дали протоколите са попълнени коректно, при спазване на всички контроли, съгласно одобрените от ЦИК методически указания. Това ще доведе до няколко пъти по-бърза обработка на протоколите от преброителя „Информационно обслужване“ АД – София в изборната нощ.

 

Работата с приложението от секционните комисии се изразява в две основни стъпки:

 

1.След като СИК попълни черновата на ПРОТОКОЛА, трябва данните от него да се заредят в приложението за проверка и така да се установи дали контролите са спазени.

 

2.Когато се получи потвърждение, че попълнените в ПРОТОКОЛА данни са коректни, следва те да се прехвърлят в оригиналния екземпляр на ПРОТОКОЛА и той да се предаде на РИК след края на изборния ден заедно с останалите изборни книжа.

 

Сигурността на приложението е гарантирана: ТО НЕ СЪБИРА, НЕ СЪХРАНЯВА И НЕ ПРЕПРАЩА ЗАРЕДЕНИТЕ ДАННИ. По същество, това е „ON-LINE КАЛКУЛАТОР“, който проверява релациите (зависимостите) между въведените стойности в ПРОТОКОЛА, съгласно изискванията за попълването им.

 

Подробните разяснения на председателя Росица Тодорова са поместени в сайта на РИК 21 - Сливен https://rik21.cik.bg/ns2021.