Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

С тържествена церемония с военни почести Котел отбеляза 200-годишнината от рождението на Раковски

14 април 2021 17:35,
Излъчване: Област Сливен преди 3 години, брой четения: 409
Върху сградата на общината бе открит барелеф на Раковски.

200-годишнината от рождението на Георги Стойков Раковски бе чествана в родния му Котел с тържествена церемония с военни почести. Гост на празничното събитие бе областният управител Чавдар Божурски. В обръщение към жителите на града и гостите той припомни думите на Раковски, че любовта към Отечеството е най-голямата човешка добродетел. „В това е смисълът: да предадем най-големите духовни ценности на младите, на следващите поколения“, заяви областният управител и благодари на котленци, че пазят паметта за националния герой и светлото му име.

 

Тържествата на 14 април започнаха с шествие от Галатанското училище до централния площад, предвождано от духовия оркестър на Центъра за подготовка на специалисти. Гости на празника бяха председателят на общинския съвет в Котел Христина Чолакова, бившият кмет Георги Дедов, проф. Пламен Павлов, проф. Андрей Андреев, командирът на Центъра за подготовка на специалисти – Сливен полк.Любомир Вачев, ръководители на община Омуртаг и на политически партии, настоящи и бивши общински съветници, изявени творци с принос за развитието на града.

 

"Раковски е най-великата личност в нашето Възраждане. Той създава за първи път идеята за самостоятелно Освобождение , за съвременна българска държава и я насочва към европейския път на развитие. Духът на Раковски все още живее в Котел“, заяви кметът Каранашев в приветствие към присъстващите. Той съобщи, че на тазгодишното издание на фестивала „Етноси, багри и котленски килим“ ще бъде открита Академия за Раковски, която ще работи с децата и младите жители на града. Професорите от Великотърновския университет Пламен Павлов и Андрей Андреев говориха за житейския път на Раковски и енциклопедичната му личност.

 

На празника кметът Каранашев откри барелеф на Георги Раковски. Той е изработен преди близо 50 години от известния скулптор Димитър Бойчев. Сега градът го получава в дар от неговите синове – арх. Антон Бойчев и арх. Тодор Бойчев. Те станаха носители на Сребърен почетен знак послучай 200- годишнината. Кметът връчи същото отличие и на арх. Стоян Георгиев, с чийто принос Котел има днешния площад „Възраждане“. Актьорът Янко Лозанов изпълни известната Вазовата ода за „мечтателя безумен на тъмна епоха син бодър, тревожен“. За първи път, на тържеството в Котел, прозвуча Химна на Раковски по текста на Иван Вазов и по музика на диригента на БА подп.Ради Радев.

 

След това гости и граждани поднесоха венци и цветя пред паметника на Раковски на централния площад, както и пред саркофага му в Пантеона. Възстановка на легионерска клетва бе направена от клуб „Традиция“.

 

Честванията завършиха с лекоатлетически пробег, изложба и музикално-драматичен спектакъл на НУФИ „Филип Кутев“ и тържествена заря-проверка.

Снимки

Областният управител поздрави котленци.Духовият оркестър на Сливен предвождаше шествиетоЖители на Котел и гости заедно преминаха от Галатанското училище до централния площадНа тържеството бе отслужен тържествен водосв3етГостите на ритуалаВ словото си кметът Каранашев съобщи, че ще бъде създадена Академия за РаковскиПолк.Вачев тържествено прие строяЦветя пред паметника на РаковскиНад саркофага, в който са били съхранявани останките на Раковски, е изписан заветът му: "От любовта към Отечеството няма по-голяма световна добрина"Клуб "Традиция" направи възстановка на легионерска клетва