Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Как Мария Бакалова спечели нещо повече от номинация за Оскар

23 април 2021 14:51, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Без източник преди 3 години, брой четения: 689
Оскари

Светът се промени значително през последните години. Все повече и повече търсенето на забавление и съдържание се увеличава, а и с това предлагането също се повишава. Вече не трябва да вземем вестника, да прегледаме графика на филмите, да решим кога да отидем на кино, да чакаме на опашка, да гледаме филма и да се върнем вкъщи. Все още имаме тази възможност, но всичко се движи към по-бърза консумация. Едно кликване върху телефона ви и имате график на филмите в кината, с едно натискане на дистанционното имате безкраен избор на филми, любимите си телевизионни предавания, чисто нови продукции и каквото още можете да се сетите. Почти си отиде процесът на чакане, очакване, вълнение, емоционална инвестиция в нещо – едно щракане на пръстите и имате всичко пред себе си. Можете да го гледате сега, можете да го гледате по поръчка, можете да го запишете - имате пълен контрол.

Някои хора ще кажат, че това е естествена еволюция в света на развлеченията, други няма да се радват особено на прехода, нито посоката, в която се насочваме. Винаги има две страни на монетата.

В ерата на VR (виртуална реалност), постоянните подобрения и напредъка на технологиите, различните начини за стрийминг на съдържание, ние сякаш загубихме своето докосване с традиционното кино. Тези технологии като VR се използват в създаването на филми, сериали, игри, та дори и в някои от най-големите онлайн платформи. Ние сме по-склонни да вземем дистанционното на своя телевизор и да включим Netflix, Amazon Prime и скоро Disney +, с безкрайно съдържание буквално на секунди разстояние. Особено в България, където финансовите ограничения затрудняват създаването на големи местни филмови продукции, тези алтернативи могат да се окажат последният пирон в ковчега на традиционното българско кино. И както се казва "винаги е най-тъмно преди зазоряване".

Мария Бакалова е номинирана за почти всичко, за което можеше да бъде номинирана – награда на Гилдията на киноактьорите, БАФТА, Златен глобус, Оскар. В момент, в който сякаш сме готови да се откажем, винаги има нова блестяща светлина и новооткрита надежда. Имаме първата българска актриса номинарана за тези престижни награди, признание с което мнозина велики български актьори не могат да се похвалят.

Това, че наградите Оскар не са единственото мерило за успех, и всичко зависи от мнението на избраната комисия, е до известна степен вярно. Идеалният пример е Леонардо Ди Каприо. Много хора мислеха, че талантливият актьор трябваше да спечели наградата няколко пъти. Номиниран е четири пъти за престижната статуетка, но винаги нещичко не му достигаше. "Титаник", "Хвани ме, ако можеш", "От другата страна", "Злокобен oстров", "Генезис" – все филми, за които дори не е номиниран. В крайна сметка той печели Оскар за ролята си в "Завръщането". Много критици се възползваха от момента да пуснат шегата, че наградата е трябвало да отиде при мечката. Тази статуетка бе толкова дълго очаквана от всички. Разбираме, че понякога и най-големите актьори в света не могат да получат най-голямото признание.

И ако погледнем на номинирането за Оскар на Мария Бакалова, то това не би трябвало да означава пикът на криерата й, нали? Нейната номинация, признанието, което получи от комисията, гордостта и радостта, която дари на всички, които искаха да споделят нейния успех по най-чистия начин - това са неща много повече от самата награда.

Ние винаги имаме високо мнение за себе си, като българи сме много горди и изискваме от себе си много, сравняваме себе си с великаните в света на спорта, забавленията, бизнеса, почти всичко. Понякога забравяме, че ресурсите, признанието, гледаемостта, та дори и значението на нашата работа не се признават на световната сцена, както бихме искали. Въпреки това, има една поговорка, която гласи следното: "търси признание и може никога да не го получиш, търси удоволетворение и признанието ще последва". Понякога просто преследваме грешното нещо.

Мария не започна кариерата си, защото искаше да спечели Оскар. Тя стана актриса, защото й хареса. Това беше нейната страст. Това беше нейното призвание. Не отличията, не парите, не славата, а това, което я е направило щастлива. Има урок, който трябва да научим тук. Понякога разпознаването идва късно, като при Леонардо Ди Каприо. Понякога се случва много бързо, като при Мария. Така или иначе, това е предизвикателство. Предизвикателството да продължаваш да правиш това, което обичаш, независимо от цялата слава, която идва към теб. Цяла България се гордее с постиженията й. Тя е първата, която го прави. Вече я отпразнуваме, сякаш е спечелила. Тя даде надежда на всички, които са близко до това да се откажат – правете това, което ви прави щастливи и няма да останете невъзнаградени. Рано или късно, вие можете да бъдете причината препълнената зала на театърът "Долби" да стои на крака и да ви аплодира, а вие да хванете тази златна статуетка и дъхът ви да спре.

Снимки

Dolby Theatre