Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител Чавдар Божурски: Удовлетворен съм, че област Сливен е разпознаваема на картата

19 май 2021 14:56,
Излъчване: Област Сливен преди 2 години, брой четения: 558
Чавдар Божурски, областен управител на област Сливен

„При встъпването ми в длъжност на 12 май 2017 година си поставих за цел да ръководя прозрачна и достъпна администрация. Вложих усилия и амбиция в служба на обществения интерес. Всичките ми решения бяха публични. Удовлетворен съм, че Сливенска област е разпознаваема на картата на страната", заяви областният управител Чавдар Божурски по повод изминалия четиригодишен мандат.

 

Най-сериозното предизвикателство в дейността на областния управител бе свързано с епидемията от COVID-19. „Трябваше да създадем организация да се ограничи разпространението на коронавируса, за да се намали риска за здравето и живота на хората. От друга страна, трябваше да се окаже подкрепа на лекарите и на областната здравна система да издържат на натиска“, коментира Чавдар Божурски. Областният кризисен щаб бе първият в страната, който указа да бъдат въведени коридори за посещения на възрастни клиенти в търговските обекти и който създаде съвместни екипи на РЗИ, ОД на МВР, ДИТ и ОДБХ за контрол и съдействие на работодателите при създаването на безопасни условия на труд и въвеждане на противоепидемичните мерки. Такива мерки бяха разпоредени по-късно от здравното министерство и влязоха в сила за цялата страна. Регистрираните огнища на COVID-19 в най-гъсто населените квартали бяха овладени без да се затварят нацяло тези квартали, както стана в други градове. Със съдействието на областния управител бяха осигурени фургони на болниците в Сливен, в които да се извършва триаж на пациентите; бяха осигурени предпазни облекла за медиците на първа линия, медикаменти и консумативи за лечението на болните. Не на последно място, бяха разкрити легла за лечение на коронавирусни инфекции в шест болници в областта. А с решение на Областния щаб в ЦСМП бе създадена организация за насочване на линейките към болниците, където има свободни легла, за да не чакат тежко болните пациенти. Това подпомогна медиците, особено в пиковите моменти, когато заболеваемостта достигна до 1300-1400 души. Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев даде висока оценка за създадената организация при посещението си в Сливен. „Лекарите, ръководителите на лечебни и здравни заведения, институциите и общините реагираха експертно и бързо в обстановката, за което заслужават адмирации. Област Сливен остана извън списъка на областите с най-висока заболеваемост и смъртност“, каза областният управител.

 

Основен приоритет от началото на мандата бе изпълнението на Механизма за обхващане и задържане на децата и учениците в образованието. През 2017 г. Сливен бе сред трите области в страната с най-голям брой отпаднали от училище деца – близо 3500. Екипите за обхват направиха десетки хиляди посещения на адрес. По предложение на областния управител бяха направени промени в електронната платформа и бе проведено обучение на членове на екипите и на администратори. Резултатът е, че в училище бяха върнати 5000 деца. На заседание на Националния координационен център социалният министър заяви, че област Сливен е с най-висока успеваемост в работата по изпълнение на механизма.

 

През изминалите години бе завишен интересът към съдбата на два обекта с обществено предназначение. Първият е комплекс „Сливенски минерални бани“. Областният управител възложи да бъде извършено т.нар. оцифряване на действащия ПУП, тъй като до този момент имотите не бяха нанесени в кадастралната карта. В резултат бяха съставени актове за държавна собственост на 325 дка имоти, разположени върху 49 терена. Те представляват 80 процента от урбанизираната територия в комплекса. С това бе решен дългогодишен проблем, заради който липсваше инвеститорски интерес. През 2019 - 2020 г. инвеститор със сертификат от клас „А“ заяви намерението си да изгради модерен балнеолечебен комплекс на стойност 11 млн.лева, като за целта поиска да купи 5 дка за изграждане на допълнителни съоръжения. В момента текат реални преговори.

 

Вторият имот, който предизвиква основателно вниманието на обществеността, е бившата държавна белодробна болница в ликвидация, чиято сграда е паметник на културата и е собственост на здравния министър, и прилежащият й терен с обща площ от 40 дка в Сливен. В началото на мандата областната администрация обезопаси старите болнични шахти и монтира нова входна врата на терена. Областният управител започна активна кореспонденция с МЗ, МК и ликвидаторите за имота. Съвместно с община Сливен бе подета инициатива за обособяването на болничната сграда в самостоятелен терен, като останалата част от двора да бъде използвана за обществени нужди при запазване на съществуващия парк. До момента е получено съгласие от МК, МЗ, направени са предписания от Националния институт за недвижимото културно наследство. Общината е извършила проверка на състоянието на спомагателните сгради. Работата в тази насока може да продължи. През 2021 г. се появи и втора възможност. Инвеститор заяви желанието си да купи болницата заедно с терена, за да ги използва за обществени нужди. Преговорите тепърва предстоят.

 

Друг дългогодишен проблем, който тревожи жителите на вилната зона в района на затворената мина в Сливен, бе евентуалният риск от последици след ликвидацията на уранодобива. В отговор на запитвания от граждани и проявен медиен интерес, областният управител възложи на Националния център по радиология и радиационна защита да извърши оценка на радиационния риск във вилната зона. Експертите установиха, че рискът е 1:100 000 души при 86 000 души население на град Сливен. Бяха предприети мерки и бе запазен водоизточника във вилната зона.

 

Сред инициативите от голям обществен интерес бе задвижената процедура от областния управител, благодарение на което той издаде акт за държавна собственост на Източна могила в новозагорското с.Караново. След уточняването на собствеността, вече са възможни дейности за укрепването на съоръжението. Министерството на културата и община Нова Загора установяват отношения за стопанисването на този важен обект, в който през 2005 г. бе направено археологическо проучване от международно значение.

 

През мандата бе удовлетворено желанието на обществеността в Твърдица да имат отново общински исторически музей, след 30-годишно прекъсване. Областният управител предостави имот в центъра на Твърдица, който ще бъде предназначен за музей.

 

Изминалите четири години поднесоха сериозни предизвикателства пред ветеринарните власти и стопаните в областта. Областната епизоотична комисия предприе мерки за ликвидиране на огнище на инфлуенца и за предотвратяване на разпространението на африканска чума по свинете. В резултат на активните действия на ресорните институции не бе допуснато силно заразните заболяванията да засегнат големи птицеферми и свиневъдни комплекси с последващи сериозни икономически загуби.

 

Бяха изработени планове на земите по параграф 4 за 7 235 дка в 23 землища на населени места в общините Сливен и Нова Загора. Това е успех за администрацията, защото стотици ползватели на вилни имоти могат да уредят собствеността си. В полза на 5-хилядния сливенски кв. „Речица“ бе разрешен конфликт, заради който местните жители бяха лишени от достъп до гробищния парк. По настояване на областния управител в МС бе образувана преписка по случая. В резултат на това на общината бе предоставен безвъзмездно терен за улица до гробищния парк.

 

В периода 2017 – 2019 г. бяха реализирани приходи в държавния бюджет от продажбата на имоти на стойност над 600 хил.лева. Става дума предимно за терени в индустриалната зона на Сливен и в землищата на малки населени места. Областната МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ придоби част от сградата на отделението за рехабилитация на Сливенски минерални бани и вече е едноличен собственик на цялата сграда. За разширение на паспортната служба в Сливен бе предоставено помещение в сградата „Агликина поляна“.

 

През мандата бяха осъществени контрол и проверка на близо 3000 предложения и 3500 решения на общинските съвети в общините Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица. 14 решения бяха върнати за ново разглеждане. Две решения бяха оспорени пред съда.

 

„В тежки моменти, когато се изискваше бърза реакция в името на здравето и живота на хората, бях воден от дългогодишен професионален опит и успяхме да създадем синхрон в работата на държавните институции и на местната власт. Благодаря на всички държавни ведомства, на общинските ръководства, както и на служителите в областната администрация, за това, че в област Сливен бяхме водени от общото разбиране за екипност и за професионално разрешаване на кризи и проблеми. Всички колеги и партньори знаят, че винаги съм изповядвал следното убеждение за ефективност в обществената работа: експертност и вяра в екипа“, заяви областният управител Чавдар Божурски.

 

Снимка: Георги Ангелов