» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Ръководството на областна администрация присъсва на откриване на новата сграда на народно читалище „Христо Ботев 1897”

07 January 2011 14:41,
Emission of: District Sliven 13 years ago, number of readings: 1354
снимка

На 7 януари /петък/ 2011 година от 15.30 часа областният управител г-н Марин Кавръков и заместник областните управители г-н Пейчо Пейчев и г-н Христо Карабекиров присъстваха на тържественото откриване на новата сграда на народно читалище „Христо Ботев 1897” на ул. „Асеновска” № 50 в Сливен.

Организатори на събитието са Община Сливен, Корпорация „Медика” АД и Народно читалище „Христо Ботев 1897”.

„Сбъдна се една отколешна мечта на жителите на кв. „Комлука” -построяване на ново читалище. След седем години мечтата ни вече е реалност. А мечтите се сбъдват, когато силно вярваме в тях” сподели през юни месец миналата година г-жа Йовка Тодорова, секретар на читалището при направата на първата копка. Само пет месеца след началото на строителството, новата сграда е факт. Това събитие е с голяма значимост, както за жителите на квартал „Комлука”, така и за целия град.

Построяването на новата сграда стана възможно след решение на Общинския съвет – Сливен община Сливен да прехвърли правото на собственост върху недвижим имот, в който се помещава читалището на Корпорация „Медика” АД. Тя се задължава да построи сграда на НЧ „Христо Ботев 1897”. В резултат на коректността на двете страни условията са изпълнени.

Областният управител г-н Марин Кавръков подари книгата „Това е България” с послание „Винаги съм вярвал, че дълбоките промени, както у човека, така и в обществото настъпват в разстояние на съвсем кратки периоди от време. Когато най – малко очакваме, животът ни отправя предизвикателството, за да изпита смелостта ни и волята ни за промени. И в този миг няма никакъв смисъл да се преструваме, че нищо не се е случило или се оправдаваме, изтъквайки, че още те сме готови. Животът е цел и е голяма смелост да се постигне!”.

НЧ „Христо Ботев 1897” е създадено от будни за времето си сливенсци от квартала. С богатата му дейност са свързани имената на Стефан Македонски, Стефан Киров, Георги Костичков, Йосиф Каломати, Коста Ташев – Фукарето. Вече повече от едно столетие неговите членове продължават и обогатяват традицията. Чудесните условия, които новата сграда предоставя, са основание за повече вдъхновение, всеотдайност и отговорност в дейността на НЧ „Христо Ботев 1897”, за да отговори на съвременните потребности на хората.

Photos

снимкаснимкаснимкаснимка