» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Извънредно заседание на Областната епизоотична комисия

10 January 2011 15:58,
Emission of: District Sliven 13 years ago, number of readings: 1211
zasedanie1

Днес в Областна администрация Сливен се проведе извънредно заседание на Областната епизоотична комисия във връзка с констатиран положителен случай на шап при диво прасе в землището на с. Кости, община Царево. Заседанието се ръководи от г-н Пейчо Пейчев – зам.областен управител на област Сливен и председател на областната епизоотична комисия. Участие взеха представители на Областна дирекция „Земеделие и гори”, Регионална ветеринарно-медицинска служба (РВМС), Регионален инспекция за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ), Областна дирекция МВР, Гражданска защита, Регионална дирекция „Селекция и репродукция в животновъдството”, Ловно рибарски съюз.

По време на заседанието стана ясно, че болестта шап не е опасна за човешкото здраве. Тя засяга само чифтокопитните животни и се разпространява изключително бързо. При констатиране на огнище, мерките са строги и изискват унищожаване на всички животни. В тази връзка комисията набеляза спешни мерки, с които да се предотврати проникването на болестта шап по преживните животни на територията на област Сливен. Обсъдиха се действията, които трябва да бъдат предприети от компетентните институции във връзка с възникналата ситуация.

На основание чл.47, ал.2 от Закона за ветеринарномедицинската дейност, и Заповед № РД-09-4/05.01.2011 на министъра на земеделието и храните, Заповед № РД-11-11/06.01.2011 год. на Генералния директор на ЦУ на НВМС гр.София, Решение на Европейската комисия С(2011)/6.1.11 г. и взетите решения от Областната епизоотична комисия, Областният управител издаде заповед, с която от днес се забраняват пазарите на двукопитни животни на територията на областта. Забранява се също така издаването на ветеринарномедицински здравни сертификати в системата ТРЕЙСИС за придвижване и търговия с държавите членки и издаването на ветеринарномедицински здравни сертификати за износ за трети страни на възприемчиви за болестта шап животни и зародишни продукти от такива от област Сливен; забранява се издаването на ветеринарномедицински свидетелства за придвижване на възприемчиви за шап животни от населените места в област Сливен, с изключение на животни предназначени за незабавно клане в кланици разположени на територията на областта, след извършен клиничен преглед и термометриране.

От днес е разпоредено да се осъществява постоянен ветеринарномедицински надзор на здравословното състояние на всички чифтокопитни животни и промишлени животновъдни обекти в населените места на Сливенска област, както и извършване на постоянен ветеринарномедицински контрол за спазване на мерките за био-сигурност в свиневъдните обекти, обекти с ЕПЖ и ДПЖ;

Наредено е собствениците на животновъдни обекти на територията на областта, в които се отглеждат двукопитни животни, да предприемат мерки свързани с режима за влизане и излизане, дезинфекция и охрана на обектите.

Със заповедта на областния управител се нарежда органите на Пътна полиция да засилят контрола върху моторните превозни средства, превозващи живи животни, относно редовността на ветеринарномедицинските документи и при нарушение да уведомяват Директора на РВМС. Разпоредени са и мерки, които трябва да се предприемат от кметовете на населените места в област Сливен.

Областната епизоотична комисия е в постоянна готовност и ще бъде свикана при последвала необходимост.

 

 

 

 

Photos

zasedanie2