Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител на Сливен и РЗИ стартираха информационна кампания за ползата от ваксините срещу COVID-19

09 юни 2021 17:02,
Излъчване: Област Сливен преди 2 години, брой четения: 392
Д-р Калева представи ползите от ваксинацията.

Информационна кампания за ползите от имунизацията срещу COVID-19 започна в Сливенска област по инициатива на областния управител Минчо Афузов и Регионалната здравна инспекция. Целта е гражданите да бъдат запознати с експертното мнение на специалистите, да получат от тях отговори на въпросите, които ги вълнуват, и да им бъде разяснена необходимостта от навременна имунизация, за да са защитени през есенно-зимния период.

„Заболеваемостта в Сливенска област в момента е много ниска. Но здравните власти предупреждават, че е необходимо колкото може повече хора да се ваксинират, за да изградим колективен имунитет. Така ще предотвратим нова, трета вълна на епидемията. Всеки от нас вече е или преболедувал, или негови колеги, приятели, роднини са се сблъскали с COVID-19. За жалост, битката с този коварен вирус изгубиха наши най-скъпи хора. Засега няма открито специфично лечение срещу болестта, затова имунизацията е най-сигурният щит срещу заболяването“, коментира областният управител Минчо Афузов.

Кампанията е продиктувана от липсата на достатъчно информираност и интерес към ваксинирането сред част от населението. Тя е насочена към уязвимите групи - хората, живеещи в гъсто населените квартали, лицата над 65-годишна възраст, пациентите с хронични заболявания. Предвиждат се серия от срещи в четирите общини на областта.

Първата от тях се проведе на 8 юни в общинската зала „Май“ със съдействието на Община Сливен. На нея присъстваха кметове и кметски наместници от общината, неформални лидери и религиозни водачи в най-гъсто населените квартали и махали, общопрактикуващи лекари, неправителствени организации, здравни медиатори. С тях разговаряха областният управител Минчо Афузов и заместничката му Димитринка Петкова, директорът на РЗИ д-р Петя Балулова, зам.кметът Пепа Чиликова.

Д-р Даниела Калева, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ, информира за разпространението на коронавируса в страната и областта, за хода на епидемията и ползите от имунизацията, която ще доведе да изграждането на лична и колективна защита срещу COVID-19. Когато всеки 7-8 от 10 души население бъдат ваксинирани, заболяването ще бъде поставено под контрол и е възможно отново да пътуваме, да се срещаме с близките си, децата да се върнат в училище, да честваме празниците си, да се радваме на любими занимания, каза тя. Д-р Калева, която е лекар-специалист по инфекциозни болести и епидемиология, обърна внимание, че хората не трябва да се доверяват на информация, разпространена от случайни източници в интернет, защото това води до заблуди. Тя опроверга категорично най-често разпространявания мит, че ваксинирането може да доведе до стерилитет или други трайни проблеми.

По настояване на кметове и кметски наместници ще бъдат организирани мобилни екипи за поставяне на ваксини. При необходимост, общопрактикуващите лекари в селата, както и в гъсто населените квартали, ще получат съдействие от РЗИ имунизацията да се извършва паралелно с останалата им дейност.

Имунизационен кабинет ще бъде отворен и в Центъра за административно обслужване в кв.„Надежда“ в Сливен.

На срещата бе подчертано, че личният пример на кметовете, неформалните лидери и религиозните водачи в общността е от съществено значение за по-големия обхват във ваксинацията.

 

Областната администрация осигури за участниците електронни носители с презентацията на РЗИ, брошури и други информационни материали. През следващите дни те ще бъдат разпространени сред местното население.

 

До края на седмицата подобни срещи ще се проведат в общините Котел, Нова Загора и Твърдица.

Снимки

Областният управител Афузов, директора на РЗИ д-р Балулова, зам.областният управител Петкова и зам.кметът Чиликова разговаряха с участниците в срещата.На срещата бяха поканени кметове и кметски наместници, религиозни водачи, здравни медиатори, неправителствени организации.