» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Минчо Афузов: Радвам се, че Сливен запази водещите си позиции във винопроизводството

10 June 2021 18:08,
Emission of: District Sliven 2 years ago, number of readings: 480
Областният управител с изп.директор  Харамийски, кмета Радев и колегата му от Ямбол Чалъков

30-годишнината от своето създаване отбеляза „Домейн Бойар“ с винен тур и атрактивен артистичен проект. Компанията, собственик на сливенската изба „Сините скали“ и на бутиковата изба в новозагорското село Кортен, покани на празничното събитие партньори и ръководители на институции от града и страната. Гост бе областният управител Минчо Афузов. „В Сливен преди повече от век е създадена първата голяма лозаро-винарска кооперация „Шевка“ в страната ни. В момента в Източнотракийската низина се отглеждат близо 50 процента от българските лозя. В област Сливен има над 56 000 дка винени сортове лозя. Преработката на грозде и винопроизводството преживяха нелеки времена. Но традициите са живи. И аз, като областен управител, съм радостен, че един от големите винопроизводители има принос за това“, каза областният управител.

На празника си „Домейн Бойар“ показа на своите гости как се произвеждат висококачествени български вина, познати на пазарите на четири континента. Изп.директор Евгени Харамлийски разказа историята на компанията и въведените иновации. Той заяви, че в условията на глобална криза са достигнати обороти от близо 20 млн.лева през м.г. Бе представен и проект на световноизвестния наш графити артист Станислав Трифонов – Насимо. Домакините заявиха, че изрисуваните 11 индустриални съдове за вино в избата са сред най-големите европейски проекти.

Гости на събитието бяха още областният управител на област Ямбол Георги Чалъков и кметът на община Сливен Стефан Радев.

Photos

Изп.директор на компанията пред графити проекта на НасимоЕлина Спасова от компанията представя НасимоЕнолозите на компанията Капка и Росен Георгиеви