Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Финализира се проектирането на ремонтни работи за сливенски музеи

26 май 2021 13:33, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 2 години, брой четения: 311
Kushty-muzey

На финален етап е проектирането на ремонтните работи за няколко от знаковите сливенски музеи - "Къщата-музей на Хаджи Димитър", "Къщата-музей на Добри Чинтулов", "Музея на сливенския бит" (включително "Арнауткината къща" и къщата "Паткоолу"), сградата на "Държавна сукнена фабрика", т.н. "Стария затвор". Изготвянето на инвестиционните проекти се извършва от проектантски екип с водещ проектант арх. Константин Пеев, включващ още арх. Десислава Вълева, арх. Милчо Томов, инж. Георги Колчаков, инж. Михаил Ралев, инж. Мария Белинска.

Основната цел на проекта е разработване и развитие на цялостен, интегриран и жизнеспособен туристически продукт на Община Сливен. Той ще представи различните обекти на културното наследство и природните богатства на града със значителен туристически потенциал за осигуряване на финансова устойчивост, опазване и популяризиране на културното наследство.

Със средства от ОПРР ще бъде подобрено и състоянието на тротоарите и улиците между къщите-музеи на Добри Чинтулов, Сливенския бит и Първа българска текстилна фабрика.

Чрез заемното финансиране от Фонд за устойчиви градове ще се финансира основния ремонт и подобряването на условията за обслужване на въжената линия „Сливен-Карандила“. Лифтът е най-бързата връзка между обектите в града и природния парк „Сините камъни“. Предвижда се подмяна на седалките, включително и такива, подходящи за хора в неравностойно положение; подмяна на въжетата и двигатели; ремонтни дейности на двете станции. Предвижда се на долната станция да бъде обособена чайна, зала за срещи и събития, място за предлагане на сувенири, за отдаване на велосипеди под наем. На горната станция ще бъде обновена чакалнята и прилежащото пространство около нея.

Със средствата от Фонда ще бъде изграден и оборудван Туристически културно-информационен център в югозападната част на партера в сградата на Община Сливен.

Предвижда се оборудване на основната сграда на Регионалния исторически музей „Д-р Симеон Табаков“, както и на продавалници и занаятчийски ателиета в къщите-музеи и Първата текстилна фабрика.

Развитието на интегриран туристически продукт в Община Сливен е обосновано от наличието на забележителни недвижими културно-исторически паметници и уникални природни дадености, чиито качества и разнообразие трябва да бъдат допълнително популяризирани, за да получат своето заслужено признание.