» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Финализира се проектирането на ремонтни работи за сливенски музеи

26 May 2021 13:33, Vrazki s obshtestvenostta
Emission of: Municipality Sliven 2 years ago, number of readings: 317
Kushty-muzey

На финален етап е проектирането на ремонтните работи за няколко от знаковите сливенски музеи - "Къщата-музей на Хаджи Димитър", "Къщата-музей на Добри Чинтулов", "Музея на сливенския бит" (включително "Арнауткината къща" и къщата "Паткоолу"), сградата на "Държавна сукнена фабрика", т.н. "Стария затвор". Изготвянето на инвестиционните проекти се извършва от проектантски екип с водещ проектант арх. Константин Пеев, включващ още арх. Десислава Вълева, арх. Милчо Томов, инж. Георги Колчаков, инж. Михаил Ралев, инж. Мария Белинска.

Основната цел на проекта е разработване и развитие на цялостен, интегриран и жизнеспособен туристически продукт на Община Сливен. Той ще представи различните обекти на културното наследство и природните богатства на града със значителен туристически потенциал за осигуряване на финансова устойчивост, опазване и популяризиране на културното наследство.

Със средства от ОПРР ще бъде подобрено и състоянието на тротоарите и улиците между къщите-музеи на Добри Чинтулов, Сливенския бит и Първа българска текстилна фабрика.

Чрез заемното финансиране от Фонд за устойчиви градове ще се финансира основния ремонт и подобряването на условията за обслужване на въжената линия „Сливен-Карандила“. Лифтът е най-бързата връзка между обектите в града и природния парк „Сините камъни“. Предвижда се подмяна на седалките, включително и такива, подходящи за хора в неравностойно положение; подмяна на въжетата и двигатели; ремонтни дейности на двете станции. Предвижда се на долната станция да бъде обособена чайна, зала за срещи и събития, място за предлагане на сувенири, за отдаване на велосипеди под наем. На горната станция ще бъде обновена чакалнята и прилежащото пространство около нея.

Със средствата от Фонда ще бъде изграден и оборудван Туристически културно-информационен център в югозападната част на партера в сградата на Община Сливен.

Предвижда се оборудване на основната сграда на Регионалния исторически музей „Д-р Симеон Табаков“, както и на продавалници и занаятчийски ателиета в къщите-музеи и Първата текстилна фабрика.

Развитието на интегриран туристически продукт в Община Сливен е обосновано от наличието на забележителни недвижими културно-исторически паметници и уникални природни дадености, чиито качества и разнообразие трябва да бъдат допълнително популяризирани, за да получат своето заслужено признание.