» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Прессъобщение

22 August 2007 15:20, Administrator
Emission of: Water and Canal Sliven 16 years ago, number of readings: 1991

23 населени места в сливенска област са на воден режим в момента. Осем са селата в община Сливен на частичен воден режим: Ичера, Сотиря, Новачево, Бяла, Градско, Глуфишево, Панаретово, Стара река. Продължителността на водоподаването в тях зависи от дебита на водоизточниците, които в много от селските райони достигнаха своя минимум, а някои дори пресъхнаха. Най-тежко е положението в Стара река, където вода се подава само 3 часа в денонощието. Доброто в кризисната ситуация на повсеместната суша е, че в повечето селища, за да се осигури вода за населението, организираното от "В и К" водоснабдяване става от няколко водоизточника.

Най-много населени места на воден режим остават в община Котел. От 10-те села с ограничено водоподаване най-тежко е положението в Ябланово, Остра могила, Тича и Малко село, където режимът е сведен до съответно до 4, 3 и 2 часа. Останалите села, в които е въведен режим на водата – Кипилово, Жеравна, Тича, Седларево, Орлово и Филаретово, имат вода от 6 до 8 часа в денонощието. В Градец вода има 12 часа.

Селата с воден режим в новозагорско са Караново, Брястово, Загорци, Еленово и Радево, където, в зависимост от състоянието на водоизточниците, водоподаването е сведено от 4 до 8 часа в денонощието. В община Твърдица на режим е само кв."Козарево", където вода се подава 6 часа в денонощието.

Между мерките, които взема "В и К" за осигуряване вода за населението, са заповедите, пуснати от всички общински кметове в сливенска област, за икономии на вода и забрана за ползване на питейната вода за поливни нужди. Спазването им се контролира от кметствата и водомайсторите на "В и К" по места. По време на големите юлски жеги водният оператор подаваше два пъти повече вода, но тя пак не достигаше. Становището е, че липсата на питейна вода идва не само от засушаването, но и от множеството злоупотреби в домакинствата, поливащи дворове и градини с вода за пиене. Подкрепя го фактът, че последните превалявания намалиха поливанията, вследствие на което от 3 август насам 16 населени места отпаднаха от режим.

В момента "В и К" е пуснало в действие всички помпени станции на територията на сливенска област, с което дружеството увеличава двойно месечните си разходи за електроенергия. Целта е в максимална степен да се осигури вода за всички, за което е нужна и съответната отговорност от потребителите.

Ръководството на "В и К" пое ангажимент тази година воден режим в областния град да няма. Най-песимистичната прогноза е, че режимът няма да отмине и Сливен, ако тази зима прилича на миналогодишната и регионът остане без снеговалежи.