Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Минчо Афузов награди със „Златно сърце“ момче от Градец, спасило живота на съседи при пожар

22 юни 2021 16:50,
Излъчване: Област Сливен преди 3 години, брой четения: 500
Митко заедно с областния управител, семейството си и останалите гости на церемонията

Осмокласникът Митко Петров от котленското село Градец е тазгодишният носител на наградата за добродетелни постъпки „Златно сърце“. Областният управител Минчо Афузов му подари златен медальон във формата на сърце, а началникът на РУО Милена Чолакова – грамота за благородната постъпка. Момчето бе удостоено с наградата за това, че е спасило живота на семейство съседи при пожар в къщата им.

 

„Като областен управител, а и като родител, съм силно развълнуван от смелата ти постъпка, Митко. Бъди смел в учението, в мечтите си и в живота. Геройските примери като твоя увличат и карат хората да се замислят за важните неща и да бъдат по-добри един към друг. Горд съм, че има такива хора като теб и съм сигурен, че младите хора в нашата област са със смели сърца“, каза Минчо Афузов при връчването на наградата. Церемонията се състоя на 22 юни в областната администрация, в присъствието на родителите на Митко – Димка и Петър, на директорката на основното училище в с.Градец Силвия Ненова, кмета на селото Веселин Урумов и зам.областният управител Димитринка Петкова. Беше припомнена историята на Митко, която в навечерието на Великден миналата година трогна жителите на най-голямото село в областта. Около 22,30 часа на 15 април тогавашният седмокласник забелязал, че къщата на съседите гори. С помощта на родителите си успели да ги изведат. Гасили огъня с вода от двора. Въпреки бързата намеса на пожарната, имотът изгорял напълно. Съседите Русчеви изгубили покрива над главите си и цялата си покъщнина, но животът им бил спасен.

 

Сега Митко е ученик в професионална гимназия в Ямбол. Учи се добре. Мечтае да стане пожарникар или полицай.

 

Семейство Русчеви не присъстваха на награждаването заради утежненото здравословно състояние на съпруга. Областният управител съобщи, че те се издържат само с инвалидната пенсия на съпруга и са предприети действия да получат социална подкрепа.

 

Наградата „Златно сърце“ се връчва в Сливен от 2006 г. насам. Отличието бе учредено в ППМГ „Добри Чинтулов“. По-късно обхватът му се разшири и се превърна в областен приз. Целта е доблестните постъпки на децата, проявите на взаимопомощ и отзивчивост към нуждаещите се да бъдат поощрени.

Снимки

Осмокласникът получи "Златно сърце" за смелата си постъпкаЗа награждаването ученикът дойде с майка си Димка /на снимката/ и баща си Петър.