Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Облекчават се ограничителните мерки срещу разпространението на шап в областите Варна, Шумен, Ямбол, Сливен, Хасково и Кърджали

13 януари 2011 16:00,
Излъчване: Област Сливен преди 13 години, брой четения: 1161

На 13 януари 2011 г. в областна администрация се получи информация от Министерство на земеделието и храните, Дирекция „Връзки с обществеността и протокол ” за облекчаване на ограничителните мерки срещу разпространението на шап в областите Варна, Шумен, Ямбол, Сливен, Хасково и Кърджали.

Облекчават се ограничителните мерки срещу разпространението на шап в областите Варна, Шумен, Ямбол, Сливен, Хасково и Кърджали. Това съобщи зам.министърът на земеделието и храните Цветан Димитров след участието си в заседание на Постоянния комитет по хранителна верига и здравеопазване на животните (ПКХВЗЖ) към Главна дирекция „Здравеопазване и потребители” на Европейската комисия. С решението на комитета, взето късно вчера се разрешава свободното движение на живи животни – говеда, овце, кози и свине за клане, но само в рамките на ограничителната зона, т.е. областите Варна, Шумен, Ямбол, Сливен, Хасково и Кърджали. Ограниченията в област Бургас остават, като изключение се прави само за движението на свине от свинекомплекси с въведени мерки за биосигурност, които ще могат да се придвижват извън Бургаска област, но само до Варна, Шумен, Ямбол, Сливен, Хасково и Кърджали.

Европейската комисия оцени усилията на България по отношение на предприетите действия и рестриктивните мерки ще засегнат само някои области, а не цялата страна, посочи г-н Димитров. Той поясни, че след вчерашното решение фермерите от 6-те области в ограничителната зона ще могат да продават суровината и продукцията си само в тази зона, но преработвателните предприятия от тези райони ще могат да търгуват в цялата страна.

На заседанието на Комитета българската делегация представи актуална информация за предприетите мерки срещу заболяването шап. Докладвано бе, че са взети проби от животните от населените места на границата с Турция към вътрешността на страната, като единствено в с. Кости към момента има положителни резултати. Там е започнало ликвидиране на животните.

Зам.министър Димитров повдигна и въпроса за съфинансирането на обезщетенията от Комисията за тази болест съгласно Решение 2009/470/ЕС. Представителите на ЕК отговориха, че след като животните бъдат умъртвени и се извърши оценка на разходите, която трябва да бъде реалистична, те ще решат каква част ще се компенсира от тях. Съгласно Решението компенсацията е 60%, но същата може да се завиши, ако се представят доказателства. Д-р Димитров увери Комисията, че в България се прави всичко възможно, за да се реши проблемът със заболяването във възможно най-кратък срок.

Двете страни се договориха, че в началото на следващата седмица ще се проведе техническа мисия в България от експерти от ЕК във връзка с заболяването шап по животните и евентуалните следващи действия.