Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Община Сливен изпълнява успешно проекта за двата социални центъра в бившето Начално училище „Хаджи Димитър“

15 юли 2021 16:39, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 3 години, брой четения: 497
Sreshta

Изпълнението на дейностите в двата разкрити центъра в бившето начално училище „Хаджи Димитър“ обсъдиха днес социални експерти от Община Сливен и представители на Дирекция „Социално подпомагане“. Единият център е за обществена подкрепа, а другият - за подкрепа на деца и/или младежи с тежки множествени увреждания и техните семейства. Двата центъра бяха открити в края на 2019 г. след ремонт на сградата на бившето училище в кв. „Клуцохор“. В дворното пространство на училището беше изградена комбинирана спортна площадка за нуждите на потребителите, а пространството в района беше облагородено.

Според кмета Стефан Радев амбицията във функционирането на тези социални заведения е да се създадат възможно най-подходящите и интегрирани здравно-социални услуги в общността, основани на потребностите на всяко дете и неговите родители. Дейностите са изцяло съобразени с мерките, предвидени в Националната стратегия „Визия за деинституционализацията на децата в Република България" и Актуализирания план за действие за изпълнение на Националната стратегия. Те предоставят още интегрирани услуги за ранна интервенция и превенция в семейна среда на деца в риск и деца и/или младежи с тежки множествени увреждания. В центровете работят екип от специалисти: социални работници, рехабилитатори, педагог, психолог, медицински работници. От тази година центровете разполагат и с автомобил за дейността и нуждите на потребителите на двете социални услуги.

Проектът се изпълнява по сключен договор от Община Сливен за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG05M9OP001-2.019-0011-C02 „Подкрепа за деинституционализация на грижите за деца в община Сливен – етап II”, по Процедура чрез директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG05M9OP001-2.019 „Продължаваща подкрепа за деинституционализация на децата и младежите – ЕТАП 2 – предоставяне на социални и интегрирани здравно-социални услуги за деца и семейства” – Компонент 1 по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г. Финансирането се осъществява от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Общата му стойност е над 2 млн. 900 хил. лв., в това число разходи по линия на ЕСФ в размер на 2 млн. и 400 хил. лв. и национално съфинансиране в размер на 435 хил. лв. Срокът на изпълнението на дейностите е до 31 декември 2023 г.

 

Снимки

Sreshta