Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

184 години от рождението на Васил Левски и 153 години от подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа в Сливен

18 юли 2021 22:22, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Общински съвет - Сливен преди 2 години, брой четения: 520
Levsky

Сливен отбеляза 184 години от рождението на Васил Левски и 153 години от подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

 

С възпоменателна церемония тази вечер пред паметника на Васил Левски в Сливен бяха отбелязани 184 години от рождението на Апостола. Сред гостите и жители на града на едноименния площад кметът Стефан Радев подчерта, че името на Левски е символ не само на безгранична любов към Родината, готовност за саможертва и непобедимост на българския дух, но и на неизмеримия морал.

„Затова и неговото име ще живее вечно, оставяйки ни голям завет – как да живеем свободата, която имаме днес. За нас е чест, гордост и морално задължение, споменавайки името му, да се обърнем към идните поколения с надеждата за вечно съхранение на идеите на безсмъртния Апостол на свободата. Скъпи съграждани, нека бъдем достойни негови последователи. Нека бъдем добри българи! Поклон пред паметта и делото на Апостола на свободата Васил Левски! “, заяви сливенският градоначалник, който заедно с председателя на Общински съвет-Сливен Димитър Митев и общински съветници поднесоха венци пред бюст-паметника на Апостола. Цветя на признателност поднесоха още представители на институциите в града, културни институти, военно-патриотични съюзи, исторически дружества и граждански сдружения, учебните заведения от Сливен, граждани. Рецитал за Васил Левски се представиха Театрална студия „Хвърчащите хора“ при Военен клуб – Сливен, с ръководител Вяра Начева.

В Сливен по-рано днес бяха отбелязани и 153 години от смъртта на войводата Хаджи Димитър и разбиването на водената от него чета. Гост в къщата-музей, носеща името на сливенския войвода бе президентът на Република България Румен Радев, който днес бе на посещение в града под Сините камъни. Заедно с кмета на община Сливен Стефан Радев държавният глава поднесе цветя пред бюст-паметника на майката на войводата – хаджи Маринка Асенова. Цветя поднесоха още областните управители на областите Сливен и Ямбол, председателят на Общински съвет-Сливен и директорът на Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков“.

Организатор на проявите е Община Сливен, съвместно с Център за подготовка на специалисти и Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков“.

 

 

 

Снимки

LevskyLevskyLevskyLevskyLevsky